Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

"Vest o smeni načelnika i šefova klinika i odeljenja u VMA, koji su koristili svoja Ustavom i međunarodnim konvencijama garantovana prava na peticiju i slobodu mišljenja, i koji su poštovali Hipokratovu zakletvu, još jedna je potvrda da u sistemu odbrane vlada nasilje, politička diktatura i jednoumlje koje sprovodi niko drugi nego odlazeći ministar Aleksandar Vulin", saopštio je Vojni sindikat.

„Ustav i od Srbije ratifikovane međunarodne konvencije kao i Evropska socijalna povelja garantuju svakom čoveku i građaninu slobodu mišljenja i javnog iznošenja svog mišljenja, a naročito kad postoji javni interes da se čuje mišljenje koje dolazi od strukovnih grupa i vrhunskih stručnjaka u zdravstvu“, navodi se u saopštenju.

„Administracija Aleksandra Vulina, posle niza primera kršenja Ustava čineći čak i krivična dela nad predstavnicima zaposlenih (vodeći nezakonite disciplinske postupke protiv predstavnika našeg sindikata baš zbog javnih govora i mišljenja), pokazala je da u nasilju može da ode i korak dalje, da proganja baš svakog ko ne misli kao oni“, saopštava Vojni sindikat.

Vojni sindikat Srbije
Foto:N1

Iz sindikata navode da ovakvim postupkom prema lekarima „iz najuglednije zdravstvene ustanove u Srbiji i regionu, koji su na visokim i rukovodećim pozicijama upravo zato što su stručni“, Vulinova administracija „dodatno doprinosi urušavanju već značajno poljuljanog poverenja u stavove Kriznog štaba, što izaziva dodatnu zabrinutost i uznemirenost kod građana“.

Kako saoštava Vojni sindikat, po zakonu, teret dokazivanja da ovo nije zloupotreba i mobing je na poslodavcu, pa oni pozivaju „sve kolege iz VMA koji su bili žrtve političkog uzurpatora naše vojske, da svoju zaštitu potraže na sudu“.

Na kraju saopštenja Vojni sindikat apeluje na rukovodstvo države „da što pre udalje Aleksandra Vulina sa javne funkcije koju vrši, jer svojim kriminalnim, neustavnim i nasilničkim ponašanjem svakodnevno nanosi nesagledivu štetu kako pripadnicima Vojske Srbije, tako i ugledu države u javnosti i svetu“.

Podsetimo, N1 je danas saznao da su načelnici dve klinike i jednog instituta sa Vojnomedicinske akademije smenjeni sa svojih funkcija, a rešenja o smeni uručena su im u sredu, 16. septembra.

Smenjeni su načelnik Instituta za medicinska istraživanja prof. dr sc. med. Danilo Vojvodić, načelnik Klinike za urgentnu internu medicinu prof. dr Slobodan Obradović i načelnica Klinike za kožne i polne bolesti prof. dr sc. med. Lidija Kandolf Sekulović, piše N1.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar