Manuel Zaracin
Manuel Zaracin Foto:Dorothée Barth / AFP / Profimedia

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan, Manuel Zaracin, ove nedelje posetiće Beograd, što će biti još jedna u nizu zvaničnih sastanaka predstavnika zvaničnog Berlina sa srpskim predstavnicima. Dolazak Zaracina znači nastavak intenzivne diplomatske aktivnosti Nemačke, koja će nastaviti da zahteva od Srbije da dokaže svoju privrženost evropskom putu.

Zaracin je bivši poslanik Bundestaga iz redova Zelenih, a početkom marta, odlukom ministarke spoljnih poslova Nemačke, Analene Berbok, imenovan je na novu funkciju.

“Odlučili smo da imenujemo Manuela Zaracina za specijalnog izasanika savezne vlade za države Zapadnog Balkana. Posebno sam srećna zbog toga i znam koliko je on strastveno posvećen interesima Zapadnog Balkana”, poručila je Berbok.

Pročitajte još...

Urednik servisa “Nemačka danas”, Boris Babić, rekao je za Nova.rs da Zaracin sasvim sigurno dolazi u Beograd da ponovi zahteve koje je ranije Nemačka iznela pred Srbiju.

“Samo se sada povećava pritisak na Srbiju da se postroji. Poruke su da se Srbija, kao kandidat za članstvo u EU, usaglasi sa spoljnom politikom te zajednice, ubrza reforme, pre svega u oblasti vladavine prava. Pod ovaj deo može da se podvede i sloboda medija”, ističe naš sagovornik i dodaje da će među ključnim temama svakako biti Kosovo.

“Zahtevaće se regulisanje odnosa sa Kosovom na način koji će da omogući neomtano funkcionisanje života u regionu. Sad će te teme biti sve češće i sve glasnije”, podvlači Babić.

Đukić: Zaracin dolazi da vidi šta je urađeno, ali ne da sluša stavove

Diplomata Srećko Đukić rekao je za „Novu“ da Zaracin ne dolazi u Beograd da bi čuo stavove Srbije, već da bi video šta je urađeno nakon sastanka Vučića sa Šolcem.

„Više nema ponavljanja poruka. To je između Vučića i Šolca utvrđeno, stavovi su razjašnjeni. Nemački izaslanik dolazi sada da vidi da li se krenulo u realizaciju onoga o čemu se razgovaralo, odnosno kad će se krenuti“, smatra Đukić.

Srećko Đukić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Naš sagovornik podseća da su, tokom razgovora Vučića sa Nemačkim predstavnicima, dominirala pitanja koja se odnose na status Kosova, situaciju u Bosni i Hercegovini, kao i o ona koja se odnose na činjenicu da je Srbija jedina država, među kandidatima za članstvo u EU, koja nije uvela sankcije Rusiji.

„Verovatno je i Nemačka preuzela neke obaveze s svoje strane. Sigurno će biti postavljeni neki novi okviri za sledeći sastanak“, navodi Đukić.

Podsetimo, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je prošle nedelje, za nepunih 48 sati, imao sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem, ministarkom spoljnih poslova Nemačke, Analenom Berbok, dok se u Beogradu video sa nemačkom ministarkom odbrane, Kristinom Lambreht.

Nakon sastanka sa nemačkim kancelarom, Olfaom Šolcem, Vučić je izjavio da je “razumeo poruke Nemačke” i da nema nikakve sumnje je da je izbor Srbije da bude na evropskom putu.

To je ujedno bila i prva poruka, od početka sukoba u Ukrajini, koja ukazuje na koju stranu bi Srbija mogla da stane.

Usklađivanje će potrajati, Zaracin je tu da ubrza

Da će to “zauzimanje strane” ipak potrajati, moglo se videti i tokom obraćanja naciji, 06. maja, kad je predsednik Srbije ponovo tezu o evropskom putu, ali bez najave šta su konkretne mere koje će Srbija preduzeti.

Manuel Zaracin
Manuel Zaracin Foto: Monika Skolimowska / AFP / Profimedia

Uoči prve zvanične posete Srbiji, Zaracin je nedvosmisleno poručio kakav je stav Nemačke.

“Sasvim je jasno da je nakon napad Rusije na Ukrajinu proruski stav nespojiv sa statusom kandidata za članstvo u Evropsku uniju. Ne možete sedeti na dve stolice koje su miljama udaljene jedna od drugi”, naglasio je on u intervjuu za dnevni list “Danas”.

Komentarišući poruke koje dolaze iz najmoćnije zemlje Evropske unije, Đukić kaže da je reč o veoma jasnim stavovima i da Zaracin nastupa kao čovek koji prisustvovao svim prethodnim razgovorima srpske i nemačke strane.

“Srbija će morati da kaže šta je uradila na svim poljima ili šta je spremna da uradi. To što dolazi Zaracin, a još uvek nije prošla ni celih nedelju dana od sastanka Vučić-Šolc, pokazuje da Nemci definitivno neće stati samo na tim razgovorima koji su bili u Berlinu, već da će ‘gaziti na tome’”, zaključuje naš sagovornik.

BONUS VIDEO: Šta znači nemački diplomatski desant na Srbiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare