Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon sastanka u Berlinu da je nemački kancelar Olaf Šolc rekao da sve ono što je potpisano između Beograda i Prištine mora biti sprovedeno u delo, navodeći da je uveren da se to odnosi i na Briselski sporazum. Odgovorajući na pitanja novinara o ratu u Ukrajini, Vučić je istakao i da je Srbija dobro razumela poruku Nemačke i ostalih.

Aleksandar Vučić je komentrašiću najave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će Kosovo podneti zahtev za članstvo u pojedinim međunarodnim organizacijama, naveo da ako neko ne želi da poštuje Vašingtonski sporazum, da će Srbija nastupati onda u svom interesu i poštovati Ustav Srbije.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da bi u slučaju da Kosovo ne poštuje Vašingtonski sporazum da bi onda „naše ruke bile puštene“.

„Večeras imamo nastavak dijaloga i verujem da ćemo imati određen napredak“, dodao je Vučić i naveo da će Beograd dati sve od sebe da ide ka kompromisnom rešenju.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Vučić je naveo da je Šolc na sastanku „na snažan način“ ponovio zahteve Nemačke.

„Mi smo se izjasnili nedvosmisleno i jasno. Ako hoćete da budem sasvim otvoren, jedino je izjašnjavanje Srbije bilo ili neočekivano ili delimično očekivano za razliku od svih ostalih, a sa druge strane nismo ni otvorili poglavlje 31“, rekao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje o Ukrajini i dodao da Srbija ima obavezu da se postepeno usklađuje sa spoljnom politikom EU.

„Što se Srbije tiče, mi imamo drugačiji odnos po pitanju Kosova, Srbija je bila pod sankcijama čitavu jednu deceniju i ima drugačiji sentiment od većine drugih. Srbija je dobro razumela poruku Nemačke i svih ostalih“, rekao je Vučić na konferenciji.

Foto: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

Vučić je istakao i da je Šolcu ukazao na opredeljivanje Srbije o sukobu u Ukrajini tokom dva glasanja u UN-u i jednog u OEBS-u.

Aleksandar Vučić je naveo i da je Šolc na današnjem sastanku u više navrata ponovio da je uveren u evropsku budućnost celog Zapadnog Balkana.

„To je veoma pozitivna rečenica i jedno važno obećanje za sve ljude u našem regionu“, izjavio je Vučić.

Govoreći o regionalnim odnosima, Vučić je naveo da je nemačkom kancelaru obećao da Srbija neće biti uzročnik nikakvih problema u regionu.

„Ja ne mislim da je jedna strana krivac za probleme u Bosni i Hercegovini i o tome sam detaljno govorio“, dodao je Vučić.

On je istakao i da ne želi da komentariše „bestidne tvrdnje o tome da će Srbija izazvati neke sukobe“.

„Moje obećanje kancelaru Šolcu je da se to neće dogoditi“, poručio je predsednik Srbije.

Vučić je u svom govoru naveo i da se raduje skoroj poseti nemačkog kancelara Beogradu i podsetio da je Nemačka najveći srpski trgovinski partner.

U srpskoj delegaciji, pored predsednika Vučića, je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Nemački kancelar je prethodno razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

BONUS VIDEO – Hoće li nova Vlada odoleti pritisku Brisela i uvesti sankcije Rusiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare