Foto: Monika Skolimowska / AFP / Profimedia

"Nije dovoljnoi samo reći "mi potpisujemo nešto", a onda se jednostavno izvući i reći - mi dalje nećemo. Sada se traži apsolutno konsekvenstnost i solidarnost od strane Srbije i na kraju krajeva to je pitanje verodostojnosti Srbije u pogledu EU", izjavio je poslanik Bundestaga Josip Juratović, koji je i predsednik odbora za Zapadni Balkan u nemačkom parlamentu i član vladajuće SPD.

On kaže da je potreban jasan stav Srbije na čijoj je strani – da li štiti vrednosti ruskog predsednika Vladimira Putina ili vrednosti slobodnih demokratskih zemalja i navodi da je na jučerašnjem sastanku nemački kancelar dao apsolutno jasan signal šta Nemačka i EU očekuje od Srbije po pitanju odnosa prema ratu u Ukrajini.

Juče su bila dva ključna pitanja – jedno se tiče za mira i stabilnosti regije i približavanja Srbije i Kosova, nastavljanjem dijaloga, a druga tema je Srbija na putu u EU. „Mi želimo Srbiju u EU, Srbija se za taj put odlučila i očekujemo da se Srbija sa EU, u zajedničkom dijalogu i sa zajedničkim ciljem, i postavlja prema pitanju agresije Putina nad Ukrajinom“, naveo je gost emisije „N1 Studio Live“.

Na pitanje da li je na jučerašnjem sastanku Olaf Šolc preneo jasnu poruku predsedniku Vučiću, Juratović kaže da, poznajući nemačkog kancelara i sve aktere koji su bili tamo – apsolutno je dat signal šta Nemačka, odnosno EU, koja je zajednica vrednosti koje su sada ugrožene u Ukrajini agresijom Putina, očekuje – i od Srbije i od svih zemalja Zapadnog Balkana koje su na putu EU, a to je da stanu u zaštitu tih vrednosti, „sa svim merama o kojima ćemo se dogovoriti“.

Upitan da li je Šolc uputio poruku da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji, Juratović navodi da je nemački kancelar jasno izrazio da je za svaku pohvalu to što je Srbija osudila agresiju Putina nad Ukrajinom, ali isto tako se onda očekuje, pošto je Srbija na putu EU, da mora poštovati i štititi temelje EU. „Nije dovoljnoi samo reći „mi potpisujemo nešto“, a onda se jednostavno izvući i reći – mi dalje nećemo. Sada se traži apsolutno konsekvenstnost i solidarnost od strane Srbije i na kraju krajeva to je pitanje verodostojnosti Srbije u pogledu EU“, dodao je.

Juratović navodi da mu je potpuno jasno da Srbija ima problema sa izrazom „sankcije“ zbog prošlosti, „ali radi se o restriktivnim merama koje nisu za sve zemlje jednake, ali moraju biti usaglašene sa EU“.

Ostatak izjave Juratovića pročitajte na sajtu N1.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar