Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Za razliku od većine članova državnog vrha, predsednik Srbije Aleksandar Vučić još nije vakcinisan protiv koronavirusa, iako je upravo on u više navrata najavljivao da će biti prvi u Srbiji koji će primiti vakcinu protiv kovida 19. Međutim, od avgusta prošle godine do danas na tu temu smenjivale su se Vučićeve kontradiktorne najave, pa smo od njega čuli da će se ipak prva vakcinisati Ana Brnabić, zatim da će sačekati i deliti sudbinu naroda, potom da je malo prehlađen, pa će cepivo najverovatnije primiti za vikend, a onda i da će ipak sačekati, jer i nije toliko bolestan.

„Ja ću prvi da primim vakcinu. Čekam da naši stručnjaci kažu da je dobra“, rekao je predsednik Srbije 22. avgusta prošle godine na TV Prva.

Upitan kada će vakcina, Vučić je tada naveo da očekuje da će se to dogoditi u naredna tri meseca i da će to onda biti „kraj korone i svega drugog“.

Ipak, četiri meseca kasnije, 23. decembra, kada je najavio početak vakcinacije protiv kovida 19, srpski predsednik više nije bio tako siguran da će biti prvi koji će primiti vakcinu. On je tada naveo da će videti da li će to biti premijerka Ana Brnabić, ministarka Darija Kisić Tepavčević ili on.

„Nekoga od nas ćemo da ostavimo za drugu, da pokažemo ljudima da je dobra svaka vakcina koju naš zdravstveni sistem dobije“, rekao je on.

Vakcinacija u Srbiji počela je 24. decembra, a prva koja je primila Fajzerovo cepivo bila je premijerka Ana Brnabić. Istog dana vakcinisali su se ministarka Kisić Tepavčević, kao i epidemiolog Predrag Kon.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Brnabić je tada izjavila da će predsednik Vučić verovatno primiti kinesku vakcinu protiv koronavirusa, te da je dogovor sa njim bio da njih dvoje prime dve različite vakcine. Premijerka je navela i da se u najskorije vreme očekuju vakcine od kineskog „Sinofarma“, kao i određene količine ruske vakcine Sputnjik V.

Sledeća vakcina koja je ušla u Srbiju bila je ruski Sputnjik V, a među onima koji su je primili opet nije bilo predsednika države. U redu državnih funkcionera koji su se prvi „pelcovali“ ovom vakcinom bili su predsednik Skupštine Ivica Dačić i ministar policije Aleksandar Vulin.

Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

Tada se očekivalo da će predsednik primiti kinesku vakcinu, ali je 14. januara, nakon svečanog otvaranja gondole na Zlatiboru, rekao da je mislio da bude prvi koji će da primi bilo koju vakcinu, ali da je ipak odlučio da sačeka.

„Kada sam želeo da primim vakcinu, rekli su, aha ti ćeš da se snađeš, pa ćeš prvi da primiš vakcinu, a šta ćemo mi ostali i naš narod. Ja pripadam običnom narodu i želim da delim njihovu sudbinu“, naveo je tada predsednik Srbije.

Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Samo dva dana kasnije, međutim, Vučić je na aerodromu dočekao isporuku milion doza kineske vakcine, proizvođača „Sinofarm“.  Iako je prethodno rekao da „deli sudbinu“ naroda, on je tada izjavio da će se vakcinisati za nedelju dana.

„Za sedam, osam dana ću i ja da se vakcinišem. Važno mi je da nisam bio među prvima, da ne kažu – sebe si spasavao“, naveo je Vučić.

Isto je najavljivao i tri dana kasnije. On je 19. januara, nakon zajedničke sednice državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju, izjavio da će se najverovatnije vakcinisati za vikend.

„Ja sam nešto bio bolešljiv, pa mi je Zlatibor (Lončar) zabranio do vikenda. Tako da ću ja za vikend najverovatnije da primim kinesku vakcinu“, rekao je šef srpske države.

Vikend je prošao, a nema informacija da je vakcinisan. Da se to nije dogodilo potvrdio je i gostujući na TV Prva, gde je rekao da sada ima uslove da se vakciniše, ali da nije doneo odluke o danu.

„Ne znam kad će lekari dozvoliti mojim roditeljima da se vakcinišu. Ja bih primio kinesku vakcinu, ali razmišljam ima li smisla, jer ipak sam mnogo mlađi i nisam toliko bolestan da budem u prvih 500 hiljada vakcinisanih. Sramota me je kad vidim da postoje neki koji nemaju nikakve komorbiditet, ali koji su se ugurali da dobiju tu vakcinu, zato što su važni. To treba da radi predsednica Vlade Srbije i ministri kako bi pokazali primer drugima“, naveo je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (12)