FTF SPECIJAL Senad Hadžifejzović - Aleksandar Vučić
Foto: YouTube/FACE HD TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da njegova namera nije deljenje BIH, da niko Bošnjake neće napadati i da je interes Srbije mir i stabilnost, odgovarajući tako na pitanje sarajevskog novinara Senada Hadžifejzović da li Srbija treba da dobije entitet u BiH.

 

Na samom početku intervjua za sarajevsku Fejs TV Hadžifejzović je rekao da ga je uznemirila Vučićeva izjava koju je dao tokom nedavne vojne vežbe na Pasuljanskim livadama da Srbija nešto treba da dobije, pa ga je upitao: Šta je to što Srbija treba da dobije?

„Srbija treba da dobije pravično rešenje za mnoga pitanja. Ne možete na Balkanu praviti mir tako što ćete da unizite nekoga, naročito brojčano najjači narod. Upravo sam se uvek zalagao, ne za zaleđeni konflikt sa Prištinom, već za rešenja. Uvek sam štitio interese srpskog naroda, ali i pokušavao da razumem interese drugih naroda“,  rekao je Vučić.

„Nemate razloga za strah bilo kakav, Senade, mirno spavajte, interes Srbije je mir i stabilnost, ne treba ničega da se bojite! Niko Bošnjake neće napadati, ne brinite!“, rekao je Vučić.

„Ne želimo cepanje BiH, nama ne treba teritorija BiH, nama su potrebni ljudi da sa njima bolje živimo“, poručio  je predsednik Srbije.

Ako je problem u tome što Srbija danas nije slaba, ako je snažnija ekonomski, ja se time ponosim, rekao je on, dodajući da je jedan od retkih političara koji ne mora da se dodvorava bilo kome.

Na pitanje da li je Srbija treba da dobije entitet u BiH „koji se zove po njegovom narodu“, Vučić je rekao da mu to nikad nije palo na pamet.

„Srbija podržava integritet BiH. Vi imate podeljene nadežnosti između RS, FBiH i centralne države. To su vaše stvari“,  rekao je Vučić.

On je dodao da „voli Republiku Srpsku, kao što poštuje BiH“ i upitao zašto želite da nekoga predstavite kao neprijatelja tamo gde ga nemate.

Na konstataciju voditelja da sve što on misli za njega kažu Milorad Dodik i Aleksandar Vulin, Vučić je naglasio da nema potrebe bilo ko da priča u njegovo ime.

„Milorad Dodik ima svoju politiku, veoma je samosvojan, ja ga poštujem. Ne moramo da mislimo po svim pitanjima isto, ali neću reći nijednu reč protiv njega u emisiji. Imali smo veoma bolna iskustva iz prošlosti, to više nikada ne sme kao narod da dozvolimo, a što se tiče Aleksandra Vulina, on je moj dugogišnji prijatelj, on ima drugačije viđenje od mene, Vulin je i sinoć je na Pinku govorio određene stvari koje nije govorio u ime Vlade ili predsednika Srbije“,  rekao je Vučić.

On je dodao da sebe ne vidi kao predsednika svih Srba, već građana Srbije jer je „na izborima u Srbiji izabran“.

„Nisam video non pejper“

Vučić je ponovio da nije video „non pejper“ o promeni granica na Zapadnom Balkanu, ali da je video ono što se objavljuje u medijima i da mu to ne odgovara.

„Ne samo da nisam učestvovao u pisanju, već ga nisam ni video. Video sam špekulacije u medijima. Video sam da tu ima svačega oko Kosova. Vi kažete u tome da će Srbija da prizna nezavisno Kosovo, da će da se odrekne Preševa i Bujanovca da bi dobila Republiku Srpsku. To se neće dogoditi i ništa od toga nije na takav način realno, niti je dobro, niti nam je potrebno“, istakao je Vučić.

Dodao je da zvanični predstavnici Bosne i Hercegovine „komadaju Srbiju“ a zameraju svakome ko kaže nešto slično o njihovoj državi.

Naglasio je da neće da učestvuje u raspravi o nečemu što suštinski ne postoji, kao i da poštuje integritet BiH.

„Nismo destabilizovali Crnu Goru“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je večeras optužbe da su Srbija i Srpska pravoslavna crkva destabilizovale „Crnu Goru – najstabilniju državu u regionu“ i da vlada, koja je tamo formirana, nije „Vučićeva“.

„Tu destabilizaciju nije izazvala SPC nego političari u Crnoj Gori koji su hteli da ukinu SPC i da joj oduzmu ono što joj vekovima pripada, pa se narod pobunio i izabrao drugu vlast“, rekao je Vučić.

Sada je situacija stabilnija, rekao je Vučić.

Upitan kako je situacija stabilnija kada se svakodnevno održavaju protesti, Vučić je rekao da ih ne vidi.

„Ne vidim proteste, oni me ne zanimaju, protesti nisu dokaz nestabilnosti, ja ovde ima proteste svaki dan“, odgovorio je Vučić.