Vučić: U Kosovu Polju nema Srba. Srbi: Ima nas, otpisani smo

Politika 25. jun. 202120:25 > 20:46
Podeli:
Kosovo
Foto: N1

U Kosovu Polju je do 1999. godine živelo oko 15 hiljada Srba, danas ih ima nešto više od 60. U Mašinskom parku živi njih 45. Kažu da su im odnosi sa komišijama Albancima odlični, ali da im je najveći problem to što zbog bezbednosti moraju stalno da budu na oprezu. Pre samo tri dana, govoreći o dijalogu sa Prištinom koji se odvija u Briselu, predsednik Srbije "obrisao" je ili zaboravio te ljude, tvrdeći da u Kosovu Polju nema nijednog Srbina. Ima ih, i govorili su za N1.

Predsednik Vučić je tokom obraćanja poslanicima Skupštine Srbije u utoeak rekao: “Ja vam govorim precizne brojke. Mi više nemamo u Kosovu Polju nikoga. Ostalo nam je da pevamo ‘Srpska se truba čuje’, ali nema nijednog Srbina u Kosovu Polju.“

Mirjana Marković, medicinska sestra iz Kosova Polja, rođena je u tom gradu i nikada nije napustila svoje rodno mesto, piše N1. 

Za N1 kaže da se nakon izjave predsednika Vučića, smatra otpisanom od svoje države.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Neko plasira nešto što nije istina, a mi jesmo tu. Znači 90 odsto nas koji smo ovde nikada nije napustilo Kosovo Polje, ni posle rata, ni posle martovskog pogroma. I kako se osećamo, osećamo se kao da nas je naša drzava otpisala, ali mi tu postojimo“, kaže Mirjana.

U takozvanom Mašinskom naselju, u gradu Kosovo Polje, u tri zgrade živi oko 45 Srba. U ovom naselju oni imaju svoj frizerski salon i kafanu.

One sa kojima je ekipa TV N1 razgovaral u ovom naselju, ističu da ne znaju kome odgovara da u tom gradu više ne bude Srba.

„Mislim da nije informisan. Znači neko odavde ko šalje te informacije i ko predstavlja njegovu partiju, verovatno da mu ne odgovara da ima ovde Srba.“

„Pa, krivo nam je. Znači ne postojimo, nemamo naše predstavnike, nemamo kome da se obratimo. Na primer Ministarstvo za povratak je u Kosovu Polju, ima ovde kancelariju, a oni ne znaju da mi postojimo.“

„Inače je i pre tri godine takođe ponovio ovo što je rekao sada. U međuvremenu je za tih tri godine mogao da bude obavešten od nekoga da ovde žive Srbi.“

Pitali smo i zvaničnike te opštine, koja radi po kosovskom sistemu. Portparol opštine Ali Topali za N1 kaže da na području cele opštine živi oko 600 građana srpske nacionalnosti, i da ih u samom gradu ima oko 60-70.

„Ove informacije imamo od službenika koji rade u opštini Kosovo Polje, kao i od komunalnih službi za vodu, struju, otpatke i ostalo“, objašnjava on.

U govoru u Skupštini Srbije Vučić je kazao da su Srbi na Kosovu meta napada. Međutim, primer Mašinskog naselja, gde u istim zgaradama zajedno žive Srbi i Albanci, govori nešto sasvim drugacije.

„Moj prvi komšija je Albanac, došao je pre nekih 10 godina iz Medveđe, ali ne samo on, nego sve ove komšije koji su albanske nacionalnosti – mi sa njima nikada nismo imali problema. Živimo takoreći kao jedna porodica“, ističe Mirjana Marković.

Bunt Srba u Kosovu Polju nekada je poslužio kao okidač za promociju politike koju je uspostavio nekadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Danas u Kosovu Polju više niko ne pominje to vreme. Srbi koji su ostali u ovom gradu su preokupirani da imaju bolji život i, kako kažu, dosta im je politike.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar