Aleksandar Vučić, Skupština Srbije
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Građanima Srbije i narodnim poslanicima najavljeno je da će 22. juna saznati sve vezano za pregovore Beograda i Prištine. Taj datum je prošao, predsednik je juče poslanicima podneo izveštaj o Kosovu, koji je manje-više isti kao i onaj koji je predstavio 27. maja 2019. Kad se uporede ova dva Vučićeva govora, ono što se moglo čuti o kosovskom pitanju gotovo je identično. Pomaka u dijalogu očigledno nema, pa ni u obaveštavanju srpske javnosti oko čega mi zaista u Briselu pregovaramo sa Prištinom.

Da se podsetimo šta je Vučić juče rekao o Kosovu, s obzirom na to da je upravo kosovski dijalog bio povod zakazivanja sednice Skupštine Srbije.

Gotovo šest sati proveo je Vučić u sali Skupštine Srbije sa poslanicima. To međutim ništa nije značilo, jer i dalje nismo ni korak bliže pravoj slici dijaloga i pregovaračke pozicije Srbije u odnosu na 21. jun ili recimo 26. maj 2019.

Vučić o Kosovu 2021.

Rekao je Vučić da nikada neće priznati Kosovo, ali da će to uraditi neko posle njega.

„Nisam dezerter, neću da pobegnem niti potpišem priznanje, to će učiniti neko posle mene, ali narod ne možemo da obmanjujemo pričama kako je situacija idealna“, rekao je Vučić.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Smatra i da je kompromis jedino rešenje, ali nije znao da kaže šta kompromis podrazumeva.

„Moramo da razumemo težinu naše pozicije. Nijedan Albanac neće da čuje za širu autonomiju. Mali smo mi da možemo da određujemo Francuskoj, Americi i Nemačkoj, ali smo dovoljno veliki da možemo zaštitimo sebe od poniženja. Kompromisno rešenje je jedino moguće. Ako me pitate šta je kompromis – ne znam. Ako ne dođemo do kompromisa, ostavićemo ovaj problem generacijama koje dolaze“, rekao je Vučić.

Iako niko u Srbiji nema ni predstavu o tome šta se nalazi na stolu, predsednik je rekao i da je dijalog o Kosovu transparentan, te da vlast ništa ne krije,

Ponovo je istakao da Srbiji nije potreban zamrznut konflikt, a pomenuo je i „mrtvu decu“ i sanduke.

„Pregovori moraju da postoje kako bismo u budućnosti došli do kompromisnog rešenja. Ako ne dođemo do kompromisa, onda neko može da odmrzne taj konflikt. Tad neće biti pitanje ko je jači i ko ima više oružja, već ko ima pravo da vraća decu u mrtvačkim sanducima“, rekao je on, a naknadno dodao:

„Kad država bude pozvala, moja deca će biti spremna. Ali ne bih voleo da mi neko vraća Vukana i Danila u kovčegu, a isto tako ne bih voleo drugu decu da vraćam“.

Naglasio je i da nas je na KiM malo.

„Srba nema više od 95.000, a Albanaca nema više od 1.350.000 na Kosovu. Odnos Srba prema Albancima je 1:15“, rekao je Vučić, dodajući da je Srbija prosečno davala oko 500 miliona evra za Kosovo na godišnjem nivou i tu se opet dotakao investicija.

„Završićemo 2020. i 2021. godinu sa čak 800 miliona evra datih za narod južne srpske pokrajine“, rekao je Vučić.

Foto: BETAPHOTO/European Council/Mario Salerno/DS

Pričao je i o razgovoru sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i ideji da prištinske institucije podnesu tužbu za genocid protiv Srbije, a govorio je i o naoružavanju.
„Zabrinjavajuće je to što Zapad naoružava Prištinu, iako Albanci na to nemaju pravo. Što priliči Jupiteru, ne priliči volu. Oni su Jupiteri, a mi smo volovi“, kazao je on i dodao da je protiv rata.

Vučić o Kosovu 2019.

Slične teze i opšta mesta slušali smo i u maju 2019.

„Nakon sedam godina pregovora sa Prištinom mogu da vam kažem da nismo izgubili ništa od onoga što je već bilo izgubljeno i nismo trgovali ni sa čim što odavno neko nije prodao“, rekao je Vučić tada.

Govorio je i o kompromisu.

„Dok sam predsednik Srbije, daću sve od sebe da – ukoliko Priština ukine takse – pokušamo da pronađemo kompromisno rešenje sa Prištinom. Moguće je da do kompromisa ne dođemo uopšte, u narednih pet ili deset godina, i to bi imalo katastrofalne posledice i po Albance i po Srbe. Dogovor i kompromis nisu poraz, nego pobeda“, izjavio je prvi čovek države.

Istakao je i da postoje dve mogućnosti u vezi s Kosovom – normalizacija odnosa Srba i Albanaca i zamrznuti konflikt, za koji je rekao da ne znači ništa i da Albanci mogu da ga odmrznu u svakom trenutku i napadnu Srbe.

„Pitanje je trenutka kada će Albanci da napadnu Srbe. Pitanje je dana i meseca jer oni to ne mogu više da podnesu“, rekao je tada Vučić.

Pobrojao je i tada aktuelne poteze Prištine – uvođenje taksi od 100 odsto na robu iz Srbije novembra 2018. godine, formiranje vojske Kosova, neispunjavanje obaveza u vezi sa Zajednicom srpskih opština (ZSO), usvajanje statuta Trepče, rezoluciju o genocidu Srbije…

Konstatovao je i da Priština ne želi dijalog, a napomenuo je i da je vreme da se napravi izbor između „slatke laži i gorke istine“.

„Moj posao kao predsednika države je da ljudima saopštim istinu, ma koliko ona neprijatna bila. Ali, nemojte misliti da se neću boriti za naš narod na Kosovu i Metohiji“, izjavio je predsednik Srbije.

Predsednik, međutim, opet nije saopštio istinu – ma kako ona neprijatna bila.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare