Miroslav Aleksić, Aleksandar Vučić, Pavle Grbović, Konstantin Samofalov
Foto: Nemanja Jovanović/Zoran Lončarević/Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 22. juna će govoriti u Skupštini Srbije o detaljima sastanka sa Prištinom i tom prilikom odgovarati na pitanja poslanika. S obzirom na to da u parlamentu suštinske opozicije, izuzev manjinskih stranaka, gotovo i da nema, pitali smo predstavnike opozicije šta bi ovim povodom pitali predsednika. Iako je upravo kosovsko pitanje ono što Vučiću u javnim nastupima često zameraju, samo predstavnici Narodne stranke, Socijaldemokratske stranke i Pokreta slobodnih građana imali su pripremljena pitanja za srpskog predsednika i glavnog pregovarača sa Prištinom.

“Želeo sam pre svega da izvestim javnost u Srbiji o svemu onome što se dešavalo u Briselu, da položim račune i podnesem izveštaj građanima ove zemlje, da vas obavestim kada ćemo to da uradimo u parlamentu i kada ćemo to da uradimo sa onim političkim strankama koje žele da čuju stav republike Srbije po pitanju pregovora o KiM. 22. juna imaćemo sednicu Skupštine Srbije na kojoj ću govoriti podrobno i detaljno“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti, dan nakon sastanka sa predstavnicima Prištine u Briselu.

Opozicija neće imati priliku da postavlja pitanja Vučiću jer nisu u parlamentu. Ipak, pitali smo ih šta bi oni pitali Vučića o Kosovu da su u ili koja bi pitanja prema njihovom mišljenju trebalo da budu postavljena u Skupštini Srbije 22. juna.

Odgovore nismo dobili od predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, lidera Dveri Boška Obradovića, niti bivšeg gradonačelnika Šapca i lidera Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, iako je upravo kosovsko pitanje jedna od tri tačke njegovog programa. Pitanja nije imao ni predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, već samo konstataciju da je razgovor sa Vučićem na ovu temu besmislen.

Zašto krši Ustav i Rezoluciju 1244

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže da na toj sednici “možemo očekivati atmosferu kao na sednici Glavnog odbora SNS, gde će mladi akademci u parlamentu da se utrkuju u svojim hvalospevima njihovom velikom vođi”.

Miroslav Aleksić Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

“Aktuelni saziv koji je nastao posle lažnih izbora, bez opozicije u njemu, nema nikakav legitimitet da raspravlja o tako važnom pitanju kao sto je Kosovo i Metohija. Ali svakako bih insistirao na tome da se jasno i glasno izjasni u pogledu Ustava koji on krši i pregovara suprotno njegovim odredbama i Rezoluciji 1244. Takođe da jasno kaže da neće dozvoliti nikakvim potpisom da Kosovo postane član Ujedinjenih nacija. Međutim, s obzirom na činjenicu da je Vučić patološki lažov, njemu nije problem da jedno kaže, a drugo uradi. U tom slučaju svaka polemika sa njim o ovako važnoj temi nema puno smisla”, rekao je Aleksić za Nova.rs.

Grbović: Tri pitanja 

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović za predsednika Srbije imao bi tri pitanja.

Pavle Grbović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Pitao bih predsednika šta je na tim pregovorima izborio za srpski narod na Kosovu i Metohiji, ukoliko izuzmemo anegdote sa konferencija za medije. Postavio bih mu pitanje na čiji Ustav sudije i tužioci na Kosovu polažu zakletvu, deo čijeg bezbednosnog sistema su policijski službenici srpske nacionalnosti, čije diplome se priznaju, da li na području Kosova i Metohije važi pozivni broj +381. Onda bih mu postavio pitanje da li je formirana Zajednica srpskih opština, da li je i zašto nije zahtevao dobijanje personalne autonomije za sve Srbe, kako one na severu, tako i za one južno od Ibra, i da li je na stolu i zbog čega nije bila tema eskteritorijalnosti za srpske crkve i manastire”, kaže Grbović i dodaje:

“Kada na sva ta pitanja ne bih dobio odgovor postavio bih mu još samo jedno pitanje: Šta ti onda još uvek radiš na funkciji predsednika Srbije?”.

Samofalov: Šta je, zapravo, vaš plan? 

Generalni sekretar Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića Konstantin Samofalov tražio bi od predsednika da konačno objasni kakav je njegov plan za KiM.

Konstantin Samofalov Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

“Pre svega, budući da je jedini predsednik Srbije koji nikada nije izašao sa planom za Kosovo, koji je njegov plan? I da li je svestan da krši Ustav Srbije kada govori da postoje granice između Srbije i Kosova, za koju laže da je postavila bivša vlast. Nakon godina prebacivanja odgovornosti na bivšu vlast i iznošenja brutalnih lažnih optužbi i na temi Kosova, da li je spreman da se suoči u TV duelu sa Borisom Tadićem na tu temu. Ne kao sa predstavnikom opozicije, nego kao sa bivšim predsednikom koga svih prethodnih godina optužuje za urušavanje srpskih interesa na Kosovu i za “vosak na koverti kosovske nezavisnosti””, kaže Samofalov.

Smatra da su te optužbe ključni deo njegove kosovske politike.

“Pa zato ima obavezu da građanima Srbije to suočavanje omogući, a ne samo da im nudi jednostrane optužbe kao jedinu kosovsku politiku ove vlasti. Građani imaju pravo da znaju punu istinu o ovom pitanju od najvišeg nacionalnog značaja”, zaključuje Samofalov.

Lutovac: Obesmišljen rad Skupštine 

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac nije imao pitanja, već ocenu da je razgovor sa Vučićem na ovu temu besmislen.

Zoran Lutovac Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

„Vučić će u nelegitimnoj Skupštini bez opozicije odgovarati na pitanja poslanika koje je sam selektovao za lažne izbore i bio nosilac liste na kojoj su “izabrani”.
Pošto sve to obesmišljava rad Skupštine kao što celu predstavu obesmišljava i protivustavno delovanje predsednika, potpuno je besmisleno postavljati bilo kakva pitanja, pa i razgovarati o toj primitivnoj propagandnoj političkoj igri. Na ovaj način se samo traži kakav-takav naknadni legitimitet za sve što je do sada urađeno van institucija, demokratskih procedura i očiju javnosti“, rekao je ovim povodom Lutovac.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare