Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Smrzavanje građana Srbije zbog odlaganja početka grejne sezone, za predsednika Aleksandra Vučića je periferna stvar, a to je danas jasno potvrdio, kada je na sednici Glavnog odbora SNS-a, sa nipodaštavanjem govorio o protestu Kragujevčana, koji su zahtevili da im gradska toplana odmah uključi grejanje. ’’Došli da protestuju u kratkim rukavima’’, bio je njegov komentar, čime je poslao poruku, da ga ne zanima smrzavanje dece po školama i vrtićima i pacijenata u bolnicama širom Srbije.

Zamena teza je omiljeni Vučićev manevar za rešavanje gorućih problema u zemlji, pa je tako i odlaganje grejne sezone, danas pokušao da okrene u svoju korist.

On je, po već oprobanom recepttu, da sve koji mu se suprotstave, predstavi kao zlonamerne ljude koji su protiv napretka zemlje, udario na građane koji su tražili elemetarne uslove za život.

Na sednici Glavnog odbora SNS-a, predsednik je podrugljivo rekao ’’moraćemo da grejemo, čak i ako bude ovako toplo’’, aludirajući na protest Kragujevčana, koji su posle bezuspešnih višednevnih apela da im se uključi grejanje, sinoć potestovali ispred gradske toplane.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

’’Kada sam video protest zbog toga što nema grejanja, a oni došli da protestuju u kratkim rukavima, sve mi je bilo jasno i sve sam razumeo. Tako da, s tim računajte da se suočavamo u narednom periodu’’, rekao je Vučić i čak dva puta ponovio da su Kragujevčani protestovali ’’u kratkim rukavima’’, što nikako nije istina.

Zbog ‘’neposlušnosti’’ građana, koji u drugoj polovini oktobra traže grejanje, Vučić je na sednici Glavnog odbora SNS-a javno iskritikovao gradonačelnika Kragujevca Nikolu Dašića.

’’To je Dašiću kod tebe bilo juče, video sam. Kad vidim protest, protestuju što nema grejanja, a oni došli u kratkim rukavima. I stanete i da ne poverujete. Nije Dašiću, sedam osam njih, ne smanjuj, bilo je između 80 i 90, ja sam prebrojao’’, rekao je Vučić u direktnom televizijskom prenosu.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

A u Kragujevcu nije bilo ljudi koji su protestovali u majicama kratkih rukava, ali je ceo protest građana, tako predstavljen u provladinim tabloidima iz kojih se, očigledno, ‘’informisao’’ predsednik Vučić.

Kragujevčani su od gradske vlasti zahtevali da im odmah uključi grejanje u jutarnim i večernjim satima, kada su i najniže dnevne temperature, a ukoliko do toga ne dođe, najavili su radikalizaciju protesta.

Kragujevac je inače prvi grad u Srbiji koji je usvojio odluku o odlaganju početka grejne sezone do 1. novembra, a u međuvremenu je, posle najave protesta, gradska toplana saopštila da će isporuka toplotne energije startovati od 28. oktobra.

BONUS VIDEO: Vučić saopštava sastav vlade

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare