Foto: Shutterstock

Odbornička grupa u Skupštini Kraljeva "Starosedeoci Kraljeva" podnela je krivične prijave protiv gradonačelnika i gradskog veća u ovom gradu jer su, kako su u prijavi naveli, "doneli odluku za koju nisu ovlašćeni", odnosno odlučili da pomere početak grejne sezone. Odbornička grupa je podnela i krivičnu prijavu protiv direktora JEP "Toplana" jer je, kako u prijavi piše, "postupio po odluci organa koji nije ovlašćen za donošenje takvih odluka".

„Odlukom o uslovima i načinu snabdevanja toplotnim energijom Grada Kraljeva jasno je definisano u članu 70. da ovakvu odluku donosi Skupština grada ili od nje ovlašćeni organ. U subotu 15. oktobra održana je hitna elektronska sednica Gradskog veća. Na toj sednici doneto je Rešenje o davanju saglasnosti JEP ‘Toplana’ za odlaganje početka grejne sezone. Kako Skupština grada nije ovlastila Gradsko veće da donese ovakvu odluku, gradonačelnik je sa većnicima doneo ništavnu odluku, pa je samim tim i počinio krivično delo. Danas smo podneli krivične prijave protiv gradonačelnika, gradskih većnika, direktora JEP ‘Toplana’, kao i prekšajne za Toplanu i odgovorno lice zbog neisporuke grejanja u skladu sa važećom odlukom“, kaže odbornik Ivan Matović.

Krivična prijava Foto:Nova.rs

Matović navodi i da su podneli prekršajne prijave „Toplani“ zbog neisporučivanja toplotne energije u rokovima i uslovima koje definiše odluka, kao i prijavu komunalnoj inspekciji koja treba da izvrši kontrolu i da naloži da se grejanje odmah uključi.

Iako odluke o grejanju donose isključivo lokalne samouprave jer su osnivači toplana, odnosno odbornici u skupštinama gradova, velika većina je odlučila da pomeri početak grejne sezone za dve nedelje. U pojedinim gradovima, kao što je Kraljevo, čak ni tople probe nisu sprovedene.

„Poštujući preporuke Vlade Srbije kao i preporuke resornog ministarstva, a sagledavajući poremećaj na tržištu snabdevanja energenata, prateći vremensku prognozu i povoljne vremenske prilike, JEP Toplana je na preporuku i u dogovoru sa gradskim strukturama donela odluku o odlaganju početka grejne sezone koja treba da počne 15. oktobra. Celokupni sistem JEP Toplane je isproban i spreman je za pokretanje onog trenutka kada vremenske prilike to budu i zahtevale, vodeći strogo računa o našim korisnicima i kvalitetu grejanja“, navodi se u saopštenju Toplane koje je poslato na sam dan početka grejne sezone.

I ovde se sada postavlja pitanje kako je, u ovom primeru Toplana iz Kraljeva, donela odluku da odloži početak grejne sezone. Ovakav potez i ne čudi, jer jedina sankcija koju ovo preduzeće može da snosi jeste novčana.

U Odluci o uslovima i načinu snabdevanja toplotonom energijom Grada Kraljeva stoji da će se Toplana kazniti novčanom kaznom u iznosu od 50 hiljada do milion dinara ako „ne poštuje rok o početku i završetku grejne sezone ili o trajanju grejnog dana, shodno odredbama članova 30. i 31. ove odluke“.

BONUS VIDEO: Šapić: Doneli smo odluku o odlaganju početka grejne sezone u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare