Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Zbog odlaganja početka grejne sezone, građani Kragujevca večeras su protestovali ispred gradske toplane i zahtevali da se grejanje pusti koliko još večeras. U suprotnom, najavili su radikalnije mere protesta.

‘‘Direktor Energetika i gradska vlast moraju da poslušaju zahteve svojih građana i još večeras nam puste grejanje‘‘, porulili su građani s mirnog protesta i najavli da će u suprotnom uslediti oštriji pritisak za ostvarivanje prava na grejanje.

Na protestu u centru grada bilo je oko stotinu građana, a kako su nam rekli, najteže je penzionerima i porodicama s malom decom, koji su u sistemu daljinskog grejanja.

Kragujevčanin Ratko na protest je došao s ćerkicom, a za Nova.rs kaže da je ‘‘najgore ujutru i uveče‘‘.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

‘‘Uveče se temperatura spustti i do nule. Dovijamo se kako znamo i umemo, uključujemo klimu, koristimo radijatore na struju. Na kraju ćemo sve to morati da platimo kroz struju, iako smo grejanje već platili. Gradska vlast je bila u obavezi da ispoštuje rok i da nam grejanje pusti kad počinje grejna sezona‘‘, negoduje otac malog deteta.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Protest u Kragujevcu organizovalo je preko deset opozicionih političkih stranaka i udruženja građana, ali napominju da protest nije politički, već ‘’čisto građanski‘‘.

Ispred organizacionog odbora građanima se obratio Nikola Nešić , narodni poslanik iz Kragujevca i poručio – ‘‘hoćemo grejanje odmah‘‘.

‘‘Tražili smo da puste grejanje samo ujutru i uveče, ne tražimo da greju po ceo dan. U vreme najnižih zarada i galopirajuće inflacije, nesposobnost lokalne vlasti dodatno finasijski iscrpljuje Kragujevčane, koji su primorani da dogrevaju stanove. Nećemo dovoliti da grejanje zavisi od  milosti vlasti i procene kada je građanima hladno‘‘, poručio je poslanik Nešić.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Inače, posle jučerašnje najave da će danas biti održan protest, direktor Energetike Andreja Ilić izjavio je da će grejanje biti pušteno 28. oktobra, a ne 1. novembra, kako je usvojeno na Gradskom veću.

Nešić se osvrnuo i na to i javno upitao:

‘‘Ako možete da pustite tri dana ranije, šta je sporno da ne pustite odmah?“.

On je istakao i da je Gradsko veće nezakonito donelo odluku o odlaganju grejne sezone do 1. novembra i podvukao da je o tome trebalo da odlučuju odbornici u Skupštini grada.

Takođe, naveo je i da je odluka usvojena na osnovu preporuke Vlade Srbije, te da, kako kaže, Kragujevac uopšte nije bio dužan da donosi ovaku odluku.

Podsetio je i da u pojedinim gradovima lokalne samouprave nisu odlagale početak grejne sezone i da se u tim gradovima radijatori zagrejani još od 15. oktobra.

S protesta u Kragjevcu poručeno je da će od ponedeljka uslediti radikalnije mere u zahtevima da se građanima isporučuje toplotna energija.

BONUS VIDEO: Perijave zbog odlaganja grejne sezone u Kraljevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare