Izborni štab Srpske napredne stranke SNS
Aleksandar Vučić. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Shodno ideji predsednika Srbije Aleksandra Vučića o formiranju novog političkog bloka ubrzano se radi na stvaranju organizacije čiji je radni naziv “Moja Srbija” sa ciljem rebrendiranja Srpske napredne stranke kako bi mogla nesmetano da deluje u novim uslovima i obezbedi kontinuitet vlasti, saznaje Danas u dobro obaveštenim izvorima.

Nakon što je predsednik Srbije najavio pregrupisavanje odnosno ukrupnjavanja političke scene kroz “srpski blok pristojnosti” aktivno se radi na osnivanju nove političke organizacije koja treba da nastavi kontinuitet Srpske napredne stranke “u novim uslovima” ali gde navodno “neće biti mesta za sve dosadašnje članove rukovodstva SNS”, piše Danas.

„Ideja je da “Moja Srbija” u svom angažmanu stavi akcenat na orijentaciju “ni zapad ni Rusija već srpski interesi” i da na taj način promoviše vođenje “odgovorne nacionalne ali i građanske politike”. Shodno tome, već su počeli da se vode razgovori sa ljudima koje inicijatori žele da vide u redovima “Moje Srbije”. Naime, jedan od aduta te političke organizacije bi bila i nova nekompromitovana lica“, objašnjava sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima ideja je da se brend “SNS pusti niz vodu” i da se Vučić na taj način i simbolično i u praksi odrekne svega onoga zbog čega je SNS bila kritikovana u proteklom periodu.

„Ono što treba naglasiti je da u novoj političkoj organizaciji koja treba da posluži svrsi rebrendiranja SNS neće biti mesta za sve njene dosadašnje funkcionere. Svi oni za koje Vučić smatra da su svojim delovanjem naneli štetu imidžu stranke neće biti pozvani da pristupe “Mojoj Srbiji” a protiv nekih od njih će biti prethodno pokrenuta i medijska kampanja za “korupciju” i druge nepravilnosti. Po svemu sudeći transformacija SNS u “Moju Srbiju” će sa sobom nositi i obračun sa prozapadnom strujom u Srpskoj naprednoj stranci u prvom redu sa aktuelnom ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović“, ističe izvor Danasa i dodaje da će infrastruktura nove političke organizacije biti formirana ubrzo.

Ideja je, da se brend “Moja Srbija” aktivira onog trenutka kada određeni dogovor sa vlastima u Prištini u vezi statusa Kosova bude postignut te će u tom trenutku biti potrebna “borba na dva fronta”. S obzirom da svaki pa i najmanji kompromis sa Prištinom čini političku štetu vladajućoj SNS potrebno je iz taktičkih razloga javno odbaciti prozapadno krilo koje će u tom trenutku postati “balast”. Naime, nakon kompromisa oko određenih pitanja o statusu Kosova na udaru nacionalističke opozicije naći će se svi prozapadni pripadnici rukovodstva SNS a Vučić kritikovan što im daje podršku, sa ciljem da se deo glasača te stranke okrene protiv nje.

Opširnije u tekstu Danasa.

BONUS VIDEO: Koliko puta je Vučić najavio da odlazi sa čela SNS

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)