Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Presednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je da će se od sutra zatvoriti svi granični prelazi za putnike drumskog, železničkog i rečnog saobraćaja. On je dodao da će se u naredna tri dana doneti i odluka o dodatnom ograničenju kretanja građana koje je zabranjeno u periodu od 20 časova do pet ujutru.

„Od sutra u 8 ujutru zatvaraju se svi granični prelazi za ulazak putnika koji se voze drumskim, železničkim i rečnim saobraćajem. Sem transportnih kamiona, niko više neće moći da uđe na našu teritroiju“, rekao je Vučić.

„Pored pomenute mere, ukidamo i međugradski saobraćaj. Od 12 sati voznog i autobuskog saobraćaja više neće biti. Poslednji polasci moraju da budu do sutra u 12 sati“, rekao je Vučić i dodao da automobilski saobraćaj između gradova neće biti zabranjen.

„U narednim danima donećemo dodatne odluke o vremenskom proširenju onoga što neki nazivaju policijskim časom.  To vreme ćemo proširiti i obavestiti vas do vikenda“, izjavio je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je istakao da ipak neće biti „velikih talasa“ zaraženih za Uskrs jer su „svi koji su mogli već došli u Srbiju.

Svi koji su želeli već su prešli u Srbiju. Neće biti velikih talasa za uskrs i vaskrs, zato što su mnogi dobili otkaz. Mnogi ne izlaze iz kuće tamo, svi znaju da ništa neće da radi u Zapadnoj Evropi do Vaskrsa“, rekao je Vučić i dodao da je u poslednjih 10 dana u Srbiju stiglo preko 200.000 ljudi, a samo od uvođenja vanrednog stanja 70.180.

U zatvor zbog lažnih vesti

Vučić je demantovao navode o nestašicama goriva u Srbiji izmišljotine i istakao da nema nikakvih problema sa naftom, koje, naprotiv, ima više nego dovoljno, pa će vlada dozvoliti i njen izvoz.

„Neko je danas izmislio vest o gorivu, o neštašici, i oni će za to u zatvor“, rekao je Vučić i dodao da nikakvih problema nemamo sa naftom, te da je NIS uputio dopis da se dozvoli izvoz nafte iz Srbije, jer je imamo u velikim količinama.

Stiže još respiratora

On je dodao da će do utorka u Srbiji biti na raspolaganju 200 novih respiratora.

„Od presudnog značaja je disciplina naših ljudi. Imaćemo aparate i medicinsku opremu. Pre sat vremena u Beograd je stiglo 7 respiratora švedske proizvodnje, a čekamo još 9 iz Lajpciga. U subotu očekujemo još 100 repiratora koji bi došli kao donacija. Kupili smo ukupno 200 kliničkih respiratora i očekujemo da od utorka budu na raspolaganju našim lekarima“, rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija imati dovoljno testova i da će ih avionom prevoziti zemljama u regionu.

„Crnoj Gori ćemo dati hotel ‘Beograd’ u Bečićima na upravljanje, da mogu da smeste ljude“, rekao je Vučić.

Očekuje nas veći broj zaraženih

Vučić je kazao da u ovom trenutku Srbija ima 103 lica sa potvrđenom zarazom korona virusa.

„Prešli smo tu brojku od 100. Od toga je 55 lica u bolnici, šest lica je u teškom stanju i nalaze se na respiratorima. Očekujemo u danima koji dolaze, a to vidimo i po reakcijama lekara, dalje ubrzano povećavanje broja zaraženih“, izjavio je Vučić i dodao da je „Infektivna klinika u Beogradu gotovo puna“, te da se prelazi na bolnicu „Dr Dragiša Mišović.

Govoreći o zaraženima Vučić je rekao da je danas dvoje pušteno sa bolničkog lečenja jer su dva puta bili negativni na koronavirus, ali da svakog dana dolazi mnogo više.

„Taj period lečenja nije kratak, nama su bolnice sve punije, lekari se drže junački. Vojska i policija veoma dobro obavljaju svoj posao i verujem da ćemo moći da pomognemo lekarima da nastave u ovom tempu iako su umorni. Do sutra u 18 sati očekujemo da bude možda i najveći broj lica do sada zaraženih“, rekao je Vučić i dodao da je broj zaraženih od 100 važan jer je nakon toga broj zaraženih postaje sve veći i teško ga je kontrolisati. Pokušavamo da rast traje što duže i bude što sporiji“, istakao je on.

Vučić je naveo da su preduzete mere preduzete isključivo da bi se zaštitilo zdravlje ljudi i da je veoma važno da građani posebno u narednih sedam dana budu veoma ozbiljni.

„Gledaćemo da što više da sprovedemo mere izolacije. Već smo spasili na desetine hiljada života ovim merama. Sledeće nedelje cela Srbija će imati zaštitne maske“, objavio je prvi čovek države.

Rigorozna kontrola

Vučić je najavio da će policija večeras rigorozno kontrolisati srpske državljane koji su se vratili iz inostranstva, a ne poštuju samoizolaciju.

On je rekao da je 71. 180 državljana ušlo u Srbiju proteklih dana.

„Mnogi su disciplinovani, ali ima izuzetaka“, naglasio je predsednik Srbije. „Ne treba da se začude neki u beogradskim naseljima kao sto je Mirijevo, ili u nekim drugim delovima zemlje, kao što je Pomoravlje, jer neće moći nikoga da prevare“.

Vučić je dodao da su „našli način da prate ko krši pravila“,kao i da te osobe neće moći ni da sakriju ako ostave mobilne telefone, preko kojih su proteklih dana uočeni mnogi sa italijanskim brojevima koji se slobodno kreću.

„Narednih dana moramo biti najozbiljniji“, poručio je Vučić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram