Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, nakon današnjeg potpisivanja Ugovora o podršci EU u upravljanju migracijama - druga faza za unapređenje prihvatnih kapaciteta, usluga zaštite i pristupa obrazovanju, da će Srbija dobiti više od 11 miliona evra za podršku kapacitetima za migrante i njihovo obrazovanje.

Vučić je istakao u Predsedništvu Srbije da su to značajna sredstva i EU i evropskim poreskim obveznicima, što su taj novac dodelili Srbiji.

Predsednik je to rekao nakon sastanka sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson i potpisivanja ugovora na koji su svoj potpis stavili ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici i predstavnica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Srbiji Lidija Marković.

Vučić je rekao da je sa evropskom komesarkom razgovarao o čitavom spektru važnih pitanja.

Na teritoriji Srbije srpečeno je 38.226 nezakonitih prelazaka državne granice, od čega 17.205 na ulazu, 21.021 na izlazu, što je rast od 89 odsto u odnosu na 2019. godinu, rekao je Vučić.

„Dakle postali smo efiaksniji i sa neuporedivo boljim rezutlatima“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, najviše nelegalnih ulazaka je sprečeno sa teritorije Severne Makedonije, a veliki pritisak ove godine smo imali iz sa teritorije Bugarske.

Kaže da je sa evropskom komesarkom razgovarao i o saradnji Srbije sa Fronteksom i o daljem sprečavanju nelagalnih ulazaka u Srbji, ali i kako da se dalje pomogne tim ljudima i da se pokaže dodatni stepen solidarnosti.

„Srbija je sve migrante koje smo imali u našim prihvatnim centrima vakcinisala, ne samo zbog činjenice da je to važno za njih već i za nas, sve ljude koji sa njima dolaze u kontakt. Zahvalan sam našim zdravstvenim vlastima koje su to omogućile“, naveo je Vučić.

Predsednik je rekao da su razgovarali i o drugim važnim pitanjima koje su u domenu širokog resora koji pokriva komesarka Johanson, o vladavini prava, borbi protiv oraganizovanog kriminala i koprupcije i o evropskom putu Srbije.

Kaže da kada brojevi pokazuju da nema dovoljno presuda u oblasti organizaovanog krimanala, kakav god da imamo utisak, jasno da nismo dovoljno dobro obavili svoj posao.

„Zato ćemo morati da unapredimo taj posao i uradimo još mnogo toga“, naglasio je Vučić i dodao da je obavestio evropsku komesarku o velikim akcijama koje su sprovedene u Srbiji, što je donelo veću bezbednost za sve ljude u Srbiji, ali i regionu.

Vučić je dodao da od febuara nemamo čak ni pokušaj mafijaškog ubistva i da je o tome obavestio evropsku komesarku.

„Imamo još puno da uradimo protiv organizovanih kriminalnih grupa, protiv narko saobraćaja i trafikinga i dilera droge, ali i u oblasti borbe protiv korupcije, gde ni partija ni knjižica ne sme bilo koga da štiti, već da natavimo borbu protiv onih koji su izigrali narodno poverenje i svoju poziciju koristili za lično bogaćenje i za druge protivpravne radnje. Ukazao sam na našu punu posvećenost i dostavio poslednji izveštaj šta je Srbija uradila u prethodnih pet meseci“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da je komesarki Johanson preneo da je Srbija spremna da razgovara o svim obavezama u smislu sprečavanja ilegalnih migranata, ali da to rešavamo u skladu, ne samo sa pisanim zakonima, već i u skladu sa civilizovanim ponašanjem i solidarnošću prema onima koji traže bolji život.

„Mi moramo da pomognemo tim ljudima i da ih tretiramo kao ljude, kao što tretiramo sve naše ljude i da brinemo o njima da brinemo o njimaju i da ne nasedamo na laži i terotije zavere, i raznih gluposti kojih sam se naslušao u našoj zemlji“, istakao je Vučić.

On je naveo da u Srbiji nema veliki broj izbeglica trenutno, i da sa njima nemamo nikava problem. U azilima i prihvatnim centrima na današnji dan ima ukupno 3.977 lica iz Sirije, Pakistana, Avganistana, Iraka, Bangladeša… što je trostruko manje nego što smo imali u pjedinim trenucima.

Treba da pokazemo gostoljubivo lice Srbije, poručio je Vučić i najavio da će Johanson sutra sa ministrom Vulinom imati dodatne razgovore i obići Fronteks jedinice na granici sa Bugarskom.

Zahvalio je ponovo što je Johanson i u jeku pandemije došla u Beograd, navodeći da će Srbija nastaviti da radi svoj posao bez obzira na klastere.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare