Vučić iz Brisela Foto:tanjug live

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka u Briselu sa Aljbinom Kurtijem i evropskim posrednicima da po prvi put ne zna ni šta bih rekao, te da dužina razgovora govori o tome kakvi su rezultati.

„Dogovoreno je da se do kraja jula nastavi dijalog na najvišem nivou. Nadam se da je to jedna važna stvar koja bi mogla da garantuje očuvanje mira i stabilnosti“, rekao je Vučić.

On je naveo da albanska delegacija ne želi da ispuni ugovore koji su potpisali.

„Ne žele uopšte da razgovaraju o Zajednici srpskih opština. Oni su tražili da hitno čuju kad ćemo da priznamo nezavisno Kosovo. Razgovarali smo o nestalim osobama. Pričao sam koliko je važno da otkrijemo mesto gde je sahranjen svaki Albanac, svaki Srbin, svaka Albanka, svaka Srpkinja… Naišlo je na razumevanje Boreljija i Lajčaka, da nam kažu gde se nalazi bilo kakva grobnica, da ćemo odmah da otvorimo. Tražio sam na devet lokacija da se nama dozvoli da iskopamo gde sumnjamo da se nalaze ubijeni Srbi. Rekli su da ne može zato što je tu Veljko Odalović na čelu Komisije. A Veljko ODalović je Gering i Gebels valjda. Ja sam rekao da mi više on liči na Gebelsa, nego Odalović“, rekao je Vučić.

On je izjavio da je albanska delegacija nazvala incidentima i provakcijama to što Srbi žele da prisustvuju liturgijama u svojim crkavama, jer je to zemljište dato valjda u vreme vladavine Slobodana Miloševića.

„Bio sam veoma blag. Potpuno odsustvo realnosti, ozbiljnosti, odgovornosti“, dodao je on.

Upitan da li je tačno da je izgovarao uvrede na račun Aljbina Kurtija, on je naveo da nije psovao ni izgovarao uvrede, ali da je oštro odgovorio, kada su upućene uvrede na račun Veljka Odalovića.

„Ne možete da budete realtivno oštri ako vam neko usred priče o nestalim osobama govori o šefu Komisije za nestale osobe Veljku Odaloviću. Znate on je član Miloševićeve partije, on je Gering i Gebels. Naravno, da sam oštro odgovorio“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da će u narednim danima razgovarati sa Srbima sa KiM, jer je, kaže, veoma uplašen, videvši sa koliko neodgovornosti ćemo morati da se suočavamo u budućnosti.

On je naveo da to što su danas uradili bio je pokušaj da se okonča dijalog.

„Oni su verovali da ćemo mi posle njihovih reči ljutito da napustimo sobu, da izađemo i da se nikada više ne vratimo, jer za to bi bilo bezbroj opravdanja. Naravno da to nismo uradili. Mi smo posvećeni dijalogu. Ovo nije ličilo na dijalog, već iznošenje ličnih političkih stavova. Do kraja jula očekujemo sastanak. U međuvremenu će tehnički tim razgovarati. Ne znam šta više da uradimo“, naveo je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da se ni o čemu nisu složili.

„Čovek je došao da se ne bi dogovarao ni o čemu. Čovek je došao da kaže ‘došao sam da te pitam kada ćeš da priznaš nezavisno Kosovo. Moj odgovor je bio nikad. I onda se on detonirao'“, naveo je on.

Vučić je izjavio da su evropski posrednici bili korektni – Borelj i Lajčak.

Kaže da su Albanci predlagali da se umesto ZSo formira nacionalni savet, kakav postoji u Srbiji za nacionalne manjine.

„Uplašen sam za sudbinu Srba više nego što sam bio. Razumem ko upravlja u Prištini i nisam preveliki optimista“, izjavio je Vučić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare