Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da u Izveštaju Evropske komisije ima posebnih kritika na njegov račun da je koristio funkciju predsednika Republike i time pridobijao glasove za stranačku listu.

„Ima i da sam tokom kovida…Nije ni važno, ali prihvatio sam svu krivicu i spreman da snosim svaku vrstu posledica“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare evropskim komesarom Oliverom Varheljijem.

On je objasnio da su zamerke bile i na to što je predložio ponovno uvođenje policijskog časa, prekomerna upotreba sila nad učesnicima protesta tim povodom, kao i dobri odnosi sa Rusijom i Kinom, kupovina PVO sistema „Pancir“, ali i to što je koristio funkciju predsednika Srbije da ide u izbornu kampanju, a bio je i nosilac liste svoje stranke.

Vučić je dodao da u izveštaju nije napisano da su učesnici protesta iskazivali nezadovoljstvo napadima na policiju, koja je „prvi pendrek podigla“ tek kad su upali u zgradu Skupštine.

On je poručio da će na sve te zamerke odgovoriti kad za to dođe vreme i da će da snosi svaku vrstu odgovornosti i to pre svega pred građanima Srbije.

Vučić je naglasio da je Srbija na evropskom putu, bez obzira što on nije uvek izgovarao najlepše reči, ali i da predsednik Srbije ima pravo na svoj mozak i da misli.

Gluposti o suspenziji ne mogu ni da komentarišem, rekao je on na pitanje o tvrdnjama da bi Srbiji trebalo suspendovati pregovore zbog slabih ocena u vladavini prava u najnovijem Izveštaju Evropske komisije.

Nova Vlada će, kako je istakao, biti proevropska i ima veliki zadatak da ubrza evrointegracije, uradi puno toga na polju vladavine prava i rada nezavisnih institucija.

Na pitanje da li je odao počast ubijenim Albancima tokom sastanka sa Nacionalnim konventom o EU, on je odgovorio da je uvek spreman da oda počast ubijenima, mrtvima.

Kako ste mislili da budem nepristojan, da sednem i legnem, upitao je on, ne želeći da priča o detaljima jer je to pravilo formata dijaloga po četam haus pravilima, koje predviđaju da se u javnosti ne govori o sadržaju.

Vučić je upitao da li nije trebalo da ustane zato što se radi o Albancima, ali nije hteo da spekuliše da li je to bio trik nekog od učesnika „bez morala“ koji je to dao u javnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar