Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varhejijem najkonkretnije razgovarao o budućnosti naše zemlje, kao i ekonomskom i investicionom paketu.

“ Od 2023. godine očekujemo veliku podršku od strane evropskih poreskih obaveznika koji će ovde da ulože. Dobićemo oko osam milijardi evra u gratnu i još  20 milijardi evra preko toga kroz različite projekte“, rekao je Vučić  na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je najavio  da Srbija očekuje velike investicije od strane Evrope, ističući da je za ceo region dobro da se na Balkan ulaže novac.

Vučić je najavio i ulaganja u projekte za napredak sela koji će se raditi zajedno sa EU, a vrede oko 73 miliona evra.

On je rekao i da je sa Varhejiem razgovarao i o onome što je negativno ocenjeno u Izveštaju EK.

„Govorili smo o svim nedostacima, govorio sam o svojim propustima. Fer je da budemo iskreni. Pričali smo i o izveštaju, važno je videti političke i ekonomske stvari. Što se ekonomije tiče, u prethodnih godinu dana, Srbija je među boljima u Evropi“, istakao je predsednik Srbije.

Rekao je i da je prihvatio kritike komesara za proširenje koje su upućene na njegov račun, pre svega da je koristio funkciju predsednika za izbore.

Vučić je precizirao da su kritike bile usmerene ka „korišćenju funkcije predsednika države čime je pridobijao građane Srbije za stranačku listu koju je vodio“.

„Nije ni važno, odgovaraću na to kada za to dođe vreme. Ja sam prihvatio svu krivicu i rekao da sam odgovoran i spreman da snosim svaku vrstu posledice“, kazao je predsednik Srbije.

Priče o suspenziji glupost

Vučić je poručio da je ključno opredeljenje Srbije put u Evropsku uniju, a da, kako je rekao, spekulacije o suspenziji pregovora, ne može da komentariše.

„To što bi želeli neuspešni političari i u čemu vide jedini spas, neću da komentarišem“, rekao je Vučić na konstataciju da njegovi politički oponenti kažu da je u Izveštaju EK Srbija loše ocenjena, da nije na evropskom putu, i da neće biti.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Komesar za proširenje EU Oliver Varheji  rekao je da iako je u toku epidemija COVID-19, Evropa spremna da nastavi da ispunjava data obećana.

„Videli ste da putujem po regionu i želim da objasnim svima da ispunjavamo ono što obećamo. Video sam deo slagalice koji će pomoći celom regionu da se oporavi iz ove pandemije, ekonomski ali i sveobuhvatno kao celokupno društvo“,  kazao je Varheji, ističući da je napredak politički i ekonomski izazov za sve, pre svega zbog borbe sa virusom.

Prema njegovim rečima, želimo da pronađemo projekte koji će stvoriti nova radna mesta, ali i koji će da obezbede novu investicionu klimu koja će privući strane investitore.

„Kada pogledamo Zapadni Balkan, vidimo neke prepreke, a nedostatak infrastrukutre je prva stvar koja je problem“, naglasio je on, ističući da su železnica i putevi prvi koji su važni za privlačenje investicija.

Za Balkan je rekao da je region sa velikim potencijalom, ističući značaj zelene ekonomije.

“ Sve investicije neće vredeti ništa ukoliko ne postoji plan koji će pospešiti regionalnu saradnju“, rekao je Varheji.

Komesar za proširenje EU Oliver Varheji boravi u radnoj poseti Beogradu, kako bi lično predstavio izveštaj o napretku Srbije i Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan.

Evropski komesar se prethodno sastao i sa premijerkom Anom Brnabić.

Takođe, razgovarao je i sa predstavnicima civilnog sektora okupljenim u Nacionalnom konventu o EU, kao i sa predstavnicima dela opozicije.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare