Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U novom izveštaju Evropske komisije o napretku koji je predstavljen u utorak u Briselu Srbija je dobila tri negativne ocene: za izborni proces, pravosudni sistem i fiskalne reforme, međutim pomenuta je i policijska brutalnost - odnosno prekomerna upotreba sile tokom letnjih protesta protiv vlasti Aleksandra Vučića.

Izveštaj podseća da su nakon ukidanja vanrednog stanja 29. aprila, u zemlji održani izbori 21. juna i ukinuto nekoliko mera predostrožnosti.

Foto: Screenshot

„Usred sve većeg broja slučajeva koronavirusa početkom jula, predsednik je najavio ponovno uvođenje strožeg policijskog časa. To je dovelo do protesta u Beogradu i nekoliko drugih gradova, tokom kojih su demonstranti izrazili nezadovoljstvo vladinim postupanjem sa pandemijom i širu zabrinutost zbog stanja demokratije u Srbiji. Protesti su ponegde postali nasilni i došlo je do nekoliko sukoba između policijskih snaga i nekih protestanata. EU je podsetila vlasti da, iako bi zaštita života i zdravlja ljudi trebala biti prvi prioritet i javni red mora biti zagarantovan, svaka upotreba sile mora biti merena i proporcionalna u svakom trenutku“, navodi se u izveštaju.

Zbog pominjanja policijske brutalnosti „negodovao“ je i sam Vučić i to na pitanje novinarke N1 ističući u utorak da „izveštaj Evropske komisije nije video i nije čitao“ pre nego što će on biti zvanično objavljen.

„Za to nisam ni čuo da budem sasvim iskren….Ili jel bilo, Tanja?…To za policijsku brutalnost?…Jeste. Čestitam im na tome. Zamislite u nekoj zemlji da policija prvi pendrek podigne kad neko zauzme Narodnu skupštinu“, prokomentarisao je Vučić.

Da podsetimo, u izveštaju se navodi da Srbija nije napravila nikakav napredak kada su u pitanju izborni procesi i pravosudni sistem, dok je ograničen napredak ostvaren na planu borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala i reforme javne administracije.

„U Srbiji postoje ozbiljni nedostaci u oblasti javne uprave, pravosuđa i rada parlamenta, a neophodno je i da srpske vlasti dijalogom sa opozicijom i drugim političkim faktorima reše manjkavosti u izbornom procesu“, navodi se u dokumentu kao i da „izveštaje uzbunjivača treba istražiti u skladu sa zakonom, na primer u slučaju Krušik„.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare