Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varheji rekao je večeras da je sa predsednikom Srbije razgovarao o Godišnjem izveštaju EK o Srbiji gde je napravljen izvestan napredak, ali da mnogo toga još mora da se uradi, da napretka ima i u dijalogu Beograda i Prištine, a novu vladu je ohrabrio da sprovede reforme.

„Izveštaj Evropske komisije konstatuje da je bilo izvesnog napretka, ali da mnogo toga još mora da se uradi. Ohrabrujemo vladu koja će uskoro biti formirana i oslanja će se na veliku većinu u parlamentu da sprovede reforme“, dodao je Varhelji.

O dijalogu Beograda i Prištine

Varheji je ocenio da ima napretka u dijalogu Beograda i Prištine, uz napomenu da on ne vodi dijalog, ali je tu da pomogne Miroslavu Lajčaku i Đozefu Boreliu.

„Nisam ja taj koji vodi dijalog, ja samo pružam podršku i mogu da imam svoje lične stavove. Ovde sam da pomognem Lajčaku i Boreliu i ono što vidim jeste da ima napretka, ali ima još mnogo toga da se pokrije“, rekao je Varheji koji je uveren da se pod vođstvom Lajčaka može doći do rezultata.

Vidim anžagman obe strane, ali to nije lak proces, dodao je Varhelji na konferenciji za novinare.

O novoj Vladi Srbije

Varheji je ohrabrio novu Vladu Srbije, koja će uskoro biti formirana, da sprovede reforme koje moraju ići paralelno sa primenom Ekonomsko-investicionog plana.

„Ohrabrujemo vladu koja će biti formirana i da podrži hitno sprovođenje reformi koje moraju da idu istovremeno sa investicijama, da bi mogle da se realizuju“, rekao je Varheji na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je istakao da EU vladavini prava pridaje veliku važnost.

„Od suštinske je važnosti da se krene napred, imamo nov početak pred sobom i možemo ubrzati ekonomiju i ceo proces pristupanja“, rekao je Varheji.

Sredstva za region i Srbiju iz paketa pomoći – 2024. godine

Region i Srbija mogli bi da očekuju prva sredstva na osnovu Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan 2024. godine, rekao je evropski komesar za proširenje.

On je konstatovao da je reč o njegovoj „skromnoj proceni“, ali da veruje da sredstva mogu stići i ranije, ukoliko svi iz regiona dobro osmisle projekte.

„Moramo da sednemo, i to koliko sutra, sa različitim zemljama i da počnemo da osmišljavamo realizaciju, odnosno sprovođenje plana. Što pre to završimo, to ćemo pre moći da angažujemo sredstva, a 2024. je skromna procena. Mada, mislim da možemo i bolje od toga“, rekao je Varhelji .

EU čeka poslednji deo pregovora o višegodišnjem finansijskom planu u Savetu,  kaže i navodi,  da će formalan rad na svim tim projektima početi tek kada taj okvir bude definisan.

Varhelji je ukazao da u planu za Zapadni Balkan ima više od 10 fleksibilnih projekata koje je EU ponudila regionu za realizaciju.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare