Aleksandar Vučić predsednik Srbije tokom obraćanja naciji Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da odluka o otvaranju rudnika litijuma nije brza i da se možda neće doneti ni za godinu dana, kao i da sve može da se prekine 2028. godine kada bi mogao da bude otvoren rudnik.

„Dok nam Nemci ne budu garantovali da ćemo imati čiste reke i planine, da ćemo i to odlaganje za deponiju imati urađeno u skladu sa svim evropskim standardima, nećemo da pokušavamo ni da počinjemo“, kazao je Vučić.

On je napomenuo da sve može da se prekine do 2028. godine „ukoliko bismo, ako prihvatimo sve možda mogli da otvorimo rudnik“, prenosi N1.

Istakao je da u Srbiji mora da se otovri diskusija o litijumu u kojoj će dominirati argumenti. Kao prazne priče nazvao je slogane „Ne damo Jadar i Rađevinu“.

„Ti koji viču da ne daju ni na Guglu ne mogu da pronađu bujične reke koje su razorile Krupanj, niti su bili u Tršiću“, kazao je Vučić.

Rekao je da što se tiče otvaranja rudnika litijuma „nikada niko na silu neće da radi ništa“ i ponovio da će se razgovarati sa svima.

Predsednik je ponovio ranije iznetu tvrdnju da je stopiranje projekta „Jadar“ pre dve godine delo nekih zapadnih bezbednosnih službi, a sve u cilju usporavanja razvoja Srbije.

„To je bila prava minijatura pojedinih zapadnih službi da zaustave ubrzani razvoj Srbije. Šahovska minijatura u kojoj su nas porazili, oduzeli nam dve godine dok nisu ostvarili neke svoje interese“, rekao je Vučić.

On je istakao da je vreme da „to vreme više ne gubimo“, ponavljajući da rudnika, ipak, možda neće biti.

„Možda ćemo da izgubimo narednih 10 godina ukoliko narod i ukoliko argumenti budu takvi da to ne možemo da prihvatimo“, kazao je.

Objašnjavajući značaj litijuma, Vučić je rekao da će se oko njega u budućnosti voditi ratovi.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare