Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Dan nakon prvostepene presude po kojoj je predsednik Srbije proglašen krivim zbog povrede ugleda i časti Boška Obradovića sa Andrićevog venca nema reakcije. Ovo je inače, koliko je poznato, prva takva presuda protiv Aleksandra Vučića. Da li to eventualno znači da će promeniti retoriku kada govori o svojim političkim protivnicima?

Da je Boško Obradović lopov – tvrdio je predsednik Srbije 13. februara 2019. godine na televiziji Pink…

„Za narod i za građane sam uvek otvoren. Za ove lopove, za ove lažove… A zašto nisu lopovi u zatvoru – to je najteže pitanje, na koje imam jednostavan odgovor – pa zato što su kompletan pravosudni sistem postavljali oni“, rekao je tada Vučić.

A da je fašista – tri dana kasnije, iz Mihnena.

„Srbija ima mnogo važnijih problema od tako i toliko neozbiljnih ljudi kakvi su Đilas, Jeremić ili onaj fašista Obradović“, rekao je.

Ove dve izjave, ukoliko presuda postane pravosnažna – koštaće Aleksandra Vučića 200 hiljada dinara.

„Ovo je poruka predsedniku države. Mislim da je neverovatno da on kao pravnik, kao najbolji pravnik, najbolji student prava, kako on kaže, zapravo zna šta radi i svesno pretvara javni prostor u rijaliti program“, kaže urednica u NIN-u Vesna Mališić.

A da li će prestati posle eventualno drugostepene odluke suda? Iz predsedništva za N1 nema odgovora, a nisu ni iz njegove Srpske napredne stranke glasno skočili u odbranu – jedan od retkih je Bratislav Jugović, narodni poslanik i član glavnog odbora SNS, koji je, između ostalog, poznat po upadu u prostorije N1 televizije 2018. godine.

„Upravo u ‘diktaturi’ u kojoj živimo stečajni upravnik Dveri maše presudom koja nije pravosnažna, a mediji je objavljuju kao da je ova pravna stvar svršena. Tako ‘diktator’ Aleksandar Vučić nema pravo žalbe, dok građanin Aleksandar Vučić ima obavezu da trpi uvrede i poniženja od svih protivnika koji mu nisu ni do čukljeva“, rekao je Jugović.

A dok se čeka žalba ili makar reakcija predsednika – Vesna Mališić misli da zna kakav će biti epilog.

„On je taj koji će verovatno da glumi da poštuje pravnu državu, ali mislim da će ta sudija platiti cenu svog postupka u onome što se zove brutalizovanje kroz tabloide“, kaže Mališić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare