Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da je "našao rešenje" za Zakon o eksproprijaciji, i da će javnost o tome obavestiti sutra.

Vučić je ovo izjavio prilikom obilaska Beograda na vodi. Upitan za izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji, Vučić je naveo da je rešenje pronađeno:

„Sutra ću vas obavestiti, pripremamo ceo paket, našli smo rešenje. Spremam dodatne provere da ne bismo izašli sa nečim što je protivustavno. Važno je da pokušamo da uradimo sve što je u našoj moći, da saslušamo ljude, kao što sam ih slušao u Gornjim Nedeljicama. Treba da vidimo kako da pronađemo rešenja“, rekao je Vučić.

„Pošto mi je jasno da bi to preganjanje trajalo mesecima tražimo potpuno drugačije rešenje kojim bismo taj zakon stavili van pravnog prometa… Mislimo da smo našli način, ali i oko toga ima različitih tumačenja… Jedno je da imam pravo suspenzionog veta, ne samo o zakonu koji nije u skladu sa Ustavom, ali sve to proveravamo sa više pravnih eksperata“, rekao je Vučić i konačnu odluku o tome najavio za sutra.

Predsednik je najavio da će u četvrtak na biti doneta i odluka kako i koliko novca će biti izdvojeno za zaštitu životne sredine i to je, kaže, veoma važno. Spreman je, ističe, da razgovara sa ljudima koji nisu političari koji su pokrali ovu zemlju, uzeli pare od Rio Tinta i sad protestuju protiv te kompanije. Upitan o Zakonu o referendumu, Vučić je rekao da u njemu nije video ništa sporno, ali da sada čuje da druga strana ima primedbe na visinu taksi za narodnu inicijativu.

Ističe, da nema ništa protiv da se i tome razgovara ako su takse problem. Primetio je međutim da organizatori protesta spremaju neke nove političke zahteve, pa im je poručio da za te zahtve, kako kaže, imaju predstojeće izbore.

„Sa tim političkim zahtevima nek izađu pred narod 6. aprila, pa nek narod kaže“, rekao je Vučić.

Podsećamo, ekološke inicijative protekle dve subote pozivale su na proteste širom Srbije, protiv Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu, koji su, kako smatra struka, pravljeni „po meri“ za projekat Rio Tinto, rudarenje litijuma na području Jadra.

Protest je najavljen i za ovu subotu, sa istim zahtevima.

BONUS VIDEO: Blokada u Šapcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare