Vesna Rakić Vodinelić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Protivustavan je Zakon o eksproprijaciji, a protivustavna je i naknada na oduzetu nepokretnost: to tvrdi profesorka Vesna Rakić Vodinelić, koja za "Novu" "objašnjava" predsedniku Vučiću šta ne valja u njegovom predlogu izmena zakona.

Profesorka tvrdi sledeće:

“On (Vučić) tvrdi da je vezan Ustavom i da zato mora da potpiše ovaj zakon, jer on nije protivustavan. Sa druge strane, ja tvrdim kao pravnica da je taj zakon protivustavan. U članu 58 navodi se da pravo svojine može biti oduzetu ili ograničeno samo u javnom interesu, utvrđenom na osnovu zakona, uz naknadu koja ne može biti niža od tržišne. U usvojenom zakonu o eksproprijaciji, koji on još nije potpisao, kao javni interes priznaje se i interes neke strane kompanije sa kojom je država Srbija zaključila određeni komercijalni ugovor i taj interes se veštački zakonom tretira kao javni interes, ako ga takvim proglasi Vlada. Očigledno da nije u pitanju javni interes”, ističe Vodinelić za naš list.

Ona navodi da je protivustavna i naknada koja se daje za oduzetu nepokretnost – po Ustavu ne može biti niža od tržišne, dok u usvojenom Zakonu o eksproprijaciji piše da kada određeni građevinski objekat nije legalizovan, onda će biti isplaćena građevinska vrednost te nepokretnosti, koja je naravno uvek niža od tržišne.

“Bar u te dve tačke zakon je protivan ustavu i Aleksandar Vučić ima dovoljno osnova da kao predsednik Republike odbije potpisivanje tog zakona, da ne donese ukaz o proglašenju zakona, odnosno da ga vrati Skupštini”, zaključuje Vodinelić. Podsećamo, predsednik Vučić je u subotu posetio Nedeljice, mesto koje će biti pod najjačim udarom ako počne rudarenje litijuma od strane Rio Tinta. U neposrednom razgovoru sa delom meštana, predsednik je „shvatio“ da su delovi zakona štetni, a predstavnici Vlade – ministri Mali i Zorana Mihhajlović – požurili su da najave izmene izmenjenog zakona, do četvrtka.

BONUS VIDEO: Litijumska turneja – šta je Vučić dogovorio u Jadru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare