Foto: EPA-PHOTO/EPA/SASA STANKOVIC/str./as/kr/ow, Amir Hamzagic/ATAImages, printscreen

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno govorio da nas očekuju sankcije ukoliko ne prihvatimo evropski plan za Kosovo, ne treba smetnuti s ume da je baš Vučić bio deo poslednje vlasti koja je bila pod sankcijama. Poruka Vučića bila je i da su za Kosovo krive neke ranije, prema njegovim rečima "neodgovorne vlasti", ali ne tako davno baš je akutelni predsednik bio taj koji je bio deo neke druge, neodgovorne vlasti koje su "obezbedile" sankcije Srbiji, odnosno tada SR Jugoslaviji.

U svom obraćanju javnosti, predsednik Vučić izneo je jasan stav da Srbiju očekuju određene sankcije ukoliko ne prihvati francusko-nemački, tj. evropski predlog.

„Došla je ‘petroka’, predstavnici EU, Nemačke, Francuske, Italije i SAD i na tom sastanku druga rečenica koja mi je saopštena je ‘morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora biti prihvaćen suočićemo se sa prekidom procesa evropskih integracija, povlačenjem investicija, sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu koja će naneti veliku štetu Srbiji’“, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U više navrata, ali tokom ovog obraćanja nešto kraće, Vučić je ponovio da je za Kosovo najviše kriva vlast koja je „ćutala“ dok je bio pogrom 2004, kada je Kosovo proglasilo nezavinost 2008. godine… Krivio je predsednik prethodne vlasti, ali za sankcije je ipak bila odgovorna upravo vlast u kojoj je bio i on.

1999. godina kraha za Srbiju, sankcije i za Vučića 

Nakon sankcija koje su donete protiv SR Jugoslavije 1999. godine, propisane su i jasne restriktivne mere protiv tadašnjeg rukovodstva koje je vodilo zemlju. Oštre sankcije usmerene su protiv predsednika Slobodana Miloševića, ali i tadašnjeg ministra informisanja Aleksandra Vučića i svih ministara u Vladi. Nova vas podseća kako je ta odluka doneta i kako je ona predstavljena zvaničnim dokumentom.

Odlukom Saveta Evropske unije (UN) koja je doneta 10. maja 1999. godine, a na osnovu Ugovora o EU, dogovoreno je sprovođenje dodatnih sankcija protiv SR Jugoslavije.

Foto: Printscreen

U dokumentu koji je javno dostupan navodi se da se Savet referiše na odluku iz 8. aprila 1999, gde se jasno podržava nastavak sankcija protiv tadašnjeg režima u Jugoslaviji. Prema tom dokumentu, sankcije bi trebalo da se usmere na režim, bez kažnjavanja građana Srbije.

Pročitajte još...

Savet se saglasio da se primeni odluka o zabrani prodaje i snabdevanja naftom i naftnim derivatima do 30. aprila 1999. godine, da se probuži režim zabrane putovanja u EU, moratorijum na kredite, produženje zabrane novih investicije i brojne druge zabrane.

U skladu sa tim, doneta je odluka da se neće izdavati vize sa predsednika Slobodana Miloševića i njegovu porodicu, ali i sve ministre i visoke zvaničnike Jugoslavije koji podržavaju predsednika Miloševića. Imenom i prezimenom je samo pomenut predsednik Milošević, dok su se na nivou opšte formulacije pomenuli ministri i tadašnji visoki funkcioneri Vlade, ali i rukovodioce vojnih i policijskih snaga, lica uključene u akcije represije, članove SPS…

Ovaj dokument poslužio je kao osnova za donošenje odluke 13. septembra 1999. godine, kojom je Savet usvojio odluku o proširenju sankcija prema SRJ Jugoslaviji. U odluci se navodi da će sankcije biti usmerene najpre prema Slobodanu Miloševiću, njegovoj porodici među kojima su žena Mirjana Marković, sin Marko, brat Borislav.

Prvi put eksplicitno se spominju tadašnji ministri u u Vladi koju je predvodio Momir Bulatović. Tadašnji ministar ministar informisanja i aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić našao se na listi ministara I visokih funkcionera koji je bio predmet sankcija od strane EU.

Iako se neretko zaboravlja da je Vučić bio na odlučujućim pozicijama u trenutku bombardovanja Srbije, upravo zbog tog razloga je bio na listi sankcije EU. Kada je Srpska radikalna stranke 24. marta 1998. godine formirala Vladu Srbije sa SPS i JUL, Vučić je izabran za ministra za informisanje. Njegovi ministarski mandat obeležen je time što je potpisao Zakon o javnom informisanju, koji je ostao zapamćen po drakonskim kaznama za medije, kao i gašenju redakcija “Dnevnog telegrafa”, “Evropljanina” i “Naše Borbe”.

Bonus video: Zelenović kaže – sankcije i pravac EU, Jovanović uzvraća – to je omča oko vrata.mp4

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare