Predsednik Srbije sve više deluje kao čovek koji ne zna šta radi, ali i kao političar koji vuče iznuđene poteze i ne kontroliše ono što se dešava.

Godinama predsednik Srbije Aleksandar Vučić emituje sliku čoveka koji, na prvi pogled, uvek zna šta radi i ima unapred pripremljena dva do tri poteza. Dugo je “Mandrak” bio ubeđen da je sposoban da sa istim trikom istovremeno prevesla i opoziciju i “strance koji pritiskaju i stalno nešto traže od njega i Srbije”.

Uljuljkan nerealnom predstavom o sopstvenim sposobnostima ovaj iluzionista dočekao je potpuno nespreman nove geopolitičke okolnosti, a deluje da nema ni odgovor na događaje koji su ga snašli u sopstvenoj zemlji. Prostor se sužava, “Mandrak” je sve nervozniji – trikove koje je godinama uspešno prodavao su pročitani, a nove ideje se ne primaju dobro u javnom mnjenju.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

Suočen sa situacijom u kojoj nema kontrolu nad događajima, (a ponekad ni nad samim sobom), predsednik je prinuđen da igra sam na petoparcu, a koliko mu takva pozicija “prija” može se delom naslutiti iz poruka koje u poslednje vreme šalje javnosti.

Pročitajte još...

Vučić će vam danas ponuditi izbore, a kad mu odgovorite da vi hoćete na izbore, on će vam ponuditi i referendum (ne o francusko-nemačkom planu, već onaj gde bi građani trebalo da potvrde da ga i dalje mnogo vole). Vučić je političar koji će vam danas reći da prihvata sporazum o Kosovu, a sutra će vam ispračati kako je to samo “usmeni dogovor” i kako on neće sve prihvatiti. On će vam danas reći (po 25. put) kako napušta SNS, ali da ga, u stvari, ne napušta. Reći će vam i da je SNS najbolja stranka koja se ikad pojavila u Srbiji, ali da ipak mora da formira pokret kako bi se ogradio od te partije i kako bi “opozicioni” Vučić pobedio Vučića koji je sada na vlasti.

Deluje zbunjujuće?

Prema rečima Sande Rašković Ivić trik sa sluđivanjem građana jedan od onih koje Vučić redovno koristi kad je u teškoj poziciji, te on to namerno čini kako narod ne bi znao na koji način da razmišlja.

“To je karakteristično za šizofreniju gde istovoremeno sve može i sve ne može. Cilj je isključivo da se sludi narod”, pojašnjava ona.

Sanda Rašković Ivić
Sanda Rašković Ivić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

A kako je čovek koji za sebe tvrdi da je uvek spreman za svaki izazov i koji “trpi pritiske koji su nedokučivi normalnom čoveku” došao u situaciju da mora da u sluđuje narod da bi mu isti taj narod verovao?

Jesu li ga naposletku slomili ti pritisci?

Socijalni psiholog Dragan Popadić za “Novu” kaže da se na dva načina može tumačiti ono što predsednik govori i radi u poslednje vreme.

“S jedne strane deluje da se zaista radi o jako zbunjenom, smušenom, dezorijentisanom čoveku koji se pod različitim uticijama priklanja različitim stranama i na kraju ni njemu samom nije jasno šta se dešava i gleda da pobegne iz situacija u kojoj se našao, ali ne može… Druga slika je da se namerno produkuje sve veća konfuzija i nejasnoća koja se vidi kroz njegove izjave”, ističe Popadić.

Dragan Popadić Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

On naglašava da je pitanje koliko je predsednik Srbije istinski smušen i zbunjen.

“Jednim delom svakako jeste, jer neke njegove izjave su sasvim nesuvisle. Pitanje je u kojoj meri je to njegova praksa obraćanja građanima. Ne samo da on ne oseća odgovornost da kaže šta se zaista događa, već namerno stvara maglu u kojoj se građani ne snalaze. Neobična je ta kombinacija i teško je opredeliti se šta je u pitanju”, dodaje Popadić.

“Igrajmo poslednji tango…”

Već godinu dana čeka se na ispunjenje obećanja Aleksandra Vučića o održavanju vanrednih izbora. Uprkos tome što je svaki put dobio potvrdan odgovor opozicije kad bi ih pitao hoće izbore, predsednik je izbegavao da prihvati rukavicu bačenu u lice. Novi trik “Mandraka” je referendum uz izbore – “da vidimo da li me narod hoće”.

“Evo vam izbor – 85 potpisa, ja ću da zamolim poslanike SNS-a da se izjasne i idemo na referendum. Da nam olakšaju kampanju i da osiguramo narodu još 4 godine mira i prosperiteta. Ja znam kakav će rezultat da bude”, pozvao je Vučić poslanike u Skupštini da pokrenu da dovedu u pitanje njegovo poverenje.

U slučaju da opozicija padne na jeftin trik “Mandraka”, scenografija će biti spremna za njegov “poslednji izborni ples” sa mesta predsednika. Neće to biti poslednji ples poput onog iz istoimenog filma o Majkl Džordanu (The Last Dance prim. aut), mada ne bi bilo iznenađenje da vidimo uradak u kom role Fila Džeksona, Denisa Rodmana i Skotija Pipena, u prostije koncipiranoj produkciji, igraju Darko Glišić, Ana Brnabić i Miloš Vučević. Ne, to ne bi bio ples, već gaženje svih onih koji bi mu se našli na putu, uz već oprobane metode.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Ja se nadam da mu je ovo već ‘poslednji ples’. Ovaj narod nije ni toliko glup i neobrazovan koliko bi on i njegova kamarila želeli da to bude. Njegovo ponašanje je posledica smanjenja manevarskog prostora. Ono što ja ne znam da li je ovo njegova autentična reakcija na taj suženi prostor ili je on dobio instrukcije od svojih ‘meštara’ kako da se ponaša. Po nervozi koju on ispoljava mislim da je to autentično da je ovo njegov poslednji ples. Sa ovim pokretom, on zapravo postaje opozicija samom sebi”, podvlači naša sagovornica.

„Vučićev pokret – čemu ako je SNS divan“

Na pitanje zbog čega je Vučiću potreban pokret, čije formiranje je najavljeno 28. juna, Rašković Ivić kaže da je najsno čemu nova organizacija ako je SNS toliko dobar.

“Očigledno da ta stranka nije toliko divna i da se tamo nakupilo svakavih ljudi. Vučić sa ovim pokušava da dobije glasove time što će pokazati ‘carevo novo ruho’ i da on bude taj koji je istovremeno car i onaj ko tka to novo ruho koje je zapravo staro”, zaključuje Rašković Ivić.

BONUS VIDEO: Vučić od naprednjaka zatražio podršku za stvaranje nove političke opcije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar