Uprkos navodima predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nikoga ne tera da uđe u njegov novi Narodni pokret za državu, kao i izjave lidera SPS Ivice Dačića da će svojevoljno postati deo ove priče, istina je da samo socijalisti zbog toga mogu da pretrpe štetu. Ostale stranke koje će potpisati pristupnicu, kako smatra Dejan Bursać iz Instituta za političke studije, nemaju snažan identitet, niti želju da samostalno izađu na izbore. Zato im “utapanje” neće smetati…

“Nasmejao sam se kada sam video da pišu kako ja teram SPS da uđu u pokret. Nikoga ne teram, čekam da vidim šta će moja stranka odlučiti. Mislim da je taj pokret potreban, kao jedan širi konsensuz. Makar malo širi, pa smo nešto uradili. Nikoga nisam molio ni za šta. Ajde dovedite tog koji kaže da sam vršio pritisak, ili da sam ga uopšte pozvao. Nego to rade da sebi dignu cenu”, rekao je Vučić komentarišući tekst Nova.rs, u kojem se govori o tome da su pojedini funkcioneri SPS potvrdno odgovorili na poziv da postanu deo Narodnog pokreta za državu.

Uprkos mogućnosti da njihova stranka ponovo zabeleži pad rejtinga, jer u slučaju da na sledeće izbore Vučić izađe sa pokretom, glasači SPS neće moći da glasaju za svoju stranku.

Istina je i da među svim strankama koje bi mogle da pristupe pokretu, rizikuje da doživi novi pad.

Govoreći o tome koje bi sve stranke mogle biti “usisane” u Vučićev pokret, Dejan Bursać sa Instituta za političke studije za Nova.rs kaže da se ne može očekivati da to bude neka stranka koja već nije u vladajućoj koaliciji.

Foto: N1

“Ovo je zapravo prebacivanje koalicije u neki novi oblik saradnje. A Vučić i SNS to rade pred svake izbore, redbrendiraju stranku, isture neki novi slogan i neka nova lica da pokažu široku društvenu podršku. Ta nova lica se više ne pojavljuju čim se izbori završe, a vladajuća koalicija ostaje ista kao što je i bila”, kaže Bursać.

A kad je o ovoj koaliciji reč u njoj su, pored SPS, Pokret socijalista bivšeg ministra policije, a sad direktora BIA Aleksandar Vulina, SDS Rasima Ljajića, PUPS, SPO Vuka Draškovića, kao i Pokret Snaga Srbije Bogoljuba Karića…

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na pitanje da li ulazak u novi Vučićev pokret preti utapanju tih stranaka, kaže da to može naškoditi samo SPS-u Ivice Dačića.

“Nijedna stranka tu nema preterano snažan identitet, niti želju da samostalno izađe na izbore, osim SPS. Videli smo da oni vrlo nevoljno prihvataju sporazum s Prištinom, zbog čega ih je Vučić javno prozivao, a zatim imao i poseban sastanak s Dačićem. Moje mišljenje je, dakle, da oni vrlo nevoljno idu ka svemu tome, pa i prema Vučićevom novom pokretu, koji zapravo služi da pokrije pad rejtinga zbog dogovora s Prištinom i prihvatanja Evropskog sporazuma”, zaključuje Bursać.

Iako predsednik Srbije tvrdi da nikoga ne zove u pokret, informacije Nova.rs pokazuju suprotno. Prema našim saznanjima, poziv da se priključe ovoj političkoj organizaciji dobile su mnoge poznate ličnosti, ali i članovi pojedinih partija. Ne od Vučića lično, ali od njegovih najbližih saradnika iz SNS.
Reagovao je i predsednik socijalista Ivica Dačić koji kaže da bi prihvatio taj oblik saradnje „zato što je za važne odluke potreban savez koji će okupiti i ljude koji nisu u politici, a podržavaju i bore se za Srbiju“.

„Nema ovde priče ni o kakvom utapanju jednih u druge, o tome pričaju samo naši protivnici, ali moraću da ih razočaram“, kazao je Dačić.

Tim povodom Bursać kaže.

“Činjenica je da nevoljno ulaze u to, ali u ovom trenutku socijalistima je prihvatljivije da uđu u Vučićev pokret, nego da pređu u opoziciju”.

BONUS VIDEO: Vučić proziva ministra Bastu u svom obraćanju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar