Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa predstavnicima političkih stranaka da će izbori biti održani 21. juna.

„Razmenili smo stavove onog što smo uradili u prethodnom periodu i kako da izađemo na izbore,poštujući Ustav. U sredu se ukida vanredno stanje u Srbiji i postavilo se pitanje da li da idemo na izbore 14 ili 21. juna. Dogovorili smo se da izbori budu održani 21. juna“, rekao je predsednik Srbije i dodao da je dogovoreno da budu doneta uputstva uz konsultovanje epidemiologa, kako bi se obezbedilo sigurno obavljanje izbornih radnji.

Vučić je naveo da je problem za stranke dostupnost notara i dogovorili smo se da po težoj proceduri, da osim notara i opštinski organi, mogu vršiti overe potpisa.

„Zamolićemo i notarsku komoru, da se ubrzaju procedure. Ono gde postoji već gužva su na lokalnim izborima, jer je teže prikupiti potpise“, naveo je on.

Vučić je rekao da su izbori najviše demokratsko pravo građana i da je najviši interes građana da izaberu svoju Skupštinu. On je naveo da je poželeo svima uspeh na izborima. On je naveo da u maju neće biti velikih skupova.

„Zamoliću saradnike da odišu duhom tolerancije u kampanji“

„Pokušaću, a zamoliću i sve svoje saradnike, da duhom tolerancije i duhom ozbiljnosti odišu u ovoj političkoj kampanji. Znam kako se ljudi dovijaju kako da do glasova dođu“, naveo je Vučić.

Upitan da li su svi opozicionari bili zadovoljni odlukom, on je rekao da su neki opozicionari želeli da izbori budu u avgustu, zbog skupljanja potpisa.

„Većina iz vlasti, a neki iz opozicije, želeli su da izbori budu 14. juna. Izbori nisu igračka. Mi smo započeli izborne radnje. Imamo tačno propisan broj dana, a sve zavisi kada će Republička izborna komisija da ih otpočne“, naveo je predsednik Srbije.

„Vidim da se deo opozicije lomi da li da izađe na izbore“

Vučić je poručio delu opozicije, koja je ranije najavila bojkot, da izađe na izbore i iskoristi, kako je naveo, nezadovoljstvo građana uvođenjem vanrednog stanja.

„Vidim da se lome da li da izađu. Imaju veliku šansu, ja ih pozivam da to iskoriste, narod je nezadovoljan, ne može da razume da smo štitili njihovo zdravlje, da nismo iz hira uveli vanredno stanje, neka to iskoriste, želim im uspeh“, rekao je on.

Upitan o najavama dela opozicije da će se okupiti večeras i demonstracijama koje su najavljene za 7. maj, te da li očekuje dodatne napade iz opozicije nakon što je odlučeno da izbori budu 21. juna, Vučić je poručio da svako treba da radi svoj posao, a da će on da gleda kako da otvori novi naučno- tehnološki centar u Nišu, u Kragujevcu, kako da dovede nove investitore…

„Oni neka gledaju kako će da me sruše, nemam problem, jedino moraju da se drže zakona, tu nema neke filozofije“, rekao je Vučić i istakao da se vlast dobija na izborima.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su i predsednica Skupštine Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić, generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković, lider socijalista Ivica Dačić i Dragan Marković Palma, predsednik JS.

Iz redova opozicije na sastanak su došli predsednik DSS Miloš Jovanović, predsednik Nove stranke Zoran Živković, lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić, Ðurđević, Marko Ðurišić iz organizacije Srbija 21, Bojan Kostreš iz LSV, predsednik SPAS-a Aleksandar Šapić, Milan Stamatović iz Zdrave Srbije, predsednik i potpredsednik SVM Ištvan i Balint Pastor, kao i predstavnici Pokreta “1 od 5 miliona”.

Predsednik Srbije sinoć je izjavio da će izbori biti održani 14. ili 21. juna i naveo da će datum biti određen u dogovoru sa predstavnicima opozicije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare