Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić Foto: TANJUG/ INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"

Učešće Aleksandra Šapića u Vladi Srbije deo je dogovora za zajedničku koaliciju Srpske naprdne stranke i Srpskog patriotskog saveza u Beogradu nakon izbora 2022. godine, saznaje Nova.rs iz izvora bliskih vlastima.

„Vučić je nezadovoljan rezultatom u Beogradu i svestan je da Goran Vesić ne može biti lice za gradske izbore. Plan je da sa Šapićem obezbedi novi mandat u gradu“, kaže naš sagovornik. Međutim, još uvek nije poznato o kakvoj tačno saradnji se radi, odnosno da li će SPAS i SNS biti u pred ili postizbornoj koaliciji.

Imajući u vidu rezultate bojkot kampanje u prestonici, gde je manje od 40 odsto glasača izašlo na izbore, dogovor Aleksandra Vučića sa predsednikom opštine Novi Beograd i prvim čovekom SPAS logičan je sled događaja. Posebno ako se uzme u obzir popularnost koju Šapić ima u najbrojnijoj beogradskoj opštini, njegovu zainteresovanost za lokalnu politiku i činjenicu da u prestonici protivinici vlasti mogu da naprave ozbiljniji rezultat.

Pročitajte još...

“I ranije sam govorio da je lokalna politika nešto gde imam najviše iskustva i da je to oblast u kojoj mogu da dam da najviše”, rekao je Šapić nedavno gostujući u emisiji Pregled dana Newsmaxadrie.

Upitan da li je deo dogovora da da podršku Vučiću za predsednika 2022, a on njemu za gradonačelnika, on je rekao da se pre četiri godine kandidovao za gradonačelnika.

“Videću kakve će procene tada biti, kakave će mi biti šanse. U ovom momentu je potencijalna kandidatura relativno daleko. Gradom Beogradom se bavim 10 do 12 godina”.

Vučić se nada dobroj saradnji sa Šapićem

Nakon sastanka sa Aleksandrom Šapićem, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izrazio očekivanje da će saradnja sa prvim čovekom Novog Beograda biti dobra i da će, kako je naveo, doneti mnogo toga dobrog Srbiji.

“Ovako izgleda kada dvojac iz Novog Beograda pređe reku i napravi radni ručak u kineskom restoranu”, u šali je konstatovao predsednik i dodao: “Verujem da bliskom saradnjom u budućnosti možemo mnogo dobrog da donesemo Srbiji”, objavio je Vučić na instagramu.

Bursać: Biće zanimljivo videti kako će da srađuju Šapić i Vesić

Saradnik Instituta za političke studije Dejan Bursać kaže da je teško predvideti šta će se sve odvijati tokom izbora 2022. godine i kakav će biti odnos snaga, ali da je jasno kako je Vučićeva ideja da neutrališe svoje protivnike.

“Dogovorom o koaliciji na republičkom nivou, Vučić pokušava da neutrališe potencijalno formiranje opozicione grupacije oko Šapića u Beogradu. On je jedan od najpopularnijih političara u glavnom gradu Srbije, pa time SNS dobija jednog kredibilnog i svima prihvaljivog političara na svojoj strani”, objašnjava on, uz opasku da će biti interesantno videti kako će funkcionisati saradnja Vesića i Šapića, ukoliko aktuelni zamenik gradonačelnika ostane deo gradske vlasti.

Pročitajte još...

“Ne očekujem da Šapić bude neko poput gradonačelnika Zorana Radojičića koji samo figurira i ne pita se ni za šta. Ako se to ostvari i ako uzmu vlast u Beogradu, biće zanimljivo videti kako će sve izgledati u praksi. Nisam siguran da će to dobro funkcioniše”, poručuje Bursać.

Podsetimo, Šapić je 2009. godine bio na funkciji zamenika tadašnjeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, a od 2012. godine je neprekidno na funkciji predsednika opštine Novi Beograd.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare