Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić Foto: TANJUG/ INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"

Reči Aleksandra Šapića da bi najviše mogao da doprinese kao gradonačelnik Beograda, zapravo su samo eho dogovora koji je očigledno napravljen uoči formiranja Vlade Srbije, a moguća su nagrada Aleksandra Vučića za kooperativnost predsednika opštine Novi Beograd, ocenjuju sagovornici portala Nova. rs.

Naime, Šapić je u nedavnom intervjuu za Kurir na pitanje kakve su mu ambicije na novim izborima koji će biti održani za godinu i po dana, rekao da najviše znanja, iskustva i rezultata ima u oblasti lokalne politike, pa veruje da bi najviše mogao da pruži kao gradonačelnik Beograda.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ukoliko bi mu narod ukazao poverenje za to.

Govoreći o Vučiću rekao je da njihov odnos, što baš nije čest slučaj u ovom poslu, počinje da dobija i jasne obrise prijateljstva.

“On je čovek koji mi je ukazao veliko poštovanje za moj rad, a od mene ni on ni njegova stranka nikad ništa nisu imali”, rekao je Šapić.

Politički analitičar Boban Stojanović smatra da to baš i nije tako, a da su upravo gradski izbori 2022. godine odgovor na pitanje zašto je SPAS Aleksandra Šapića u Vladi Srbije.

Boban Stojanović Foto:Nova S

„Potpuno je očekivan odgovor Šapića da najviše može da doprinese na mestu gradonačelnika, on ne krije to da želi da bude na čelu Beograda. Nije čak hteo ni da bude ministar, već je rekao da želi da bude predsednik opštine, a znamo da mu je želja da vodi Beograd. Mislim da je napravio okvir sa Vučićem upravo oko tih beogradskih izbora i to nije samo u korist Šapića, već i u korist Vučića, koji je svestan da će izbori u Beogradu biti neizvesni i želi da obezbedi Aleksandra Šapića na svojoj strani. Ne bi me začudilo ni da mu te 2022. godine ponudi mesto gradonačelnika, ako Šapić bude tas na vagi“, kaže Stojanović.

Opciju da aktuelni predsednik opštine Novi Beograd bude zajednički akndidat SNS i SPAS na beogradskim izborima, ipak, smatra nerealnom.

„Mislim da Šapić neće biti formalno kandidat SNS. Sasvim sam siguran da će Šapić ići samostalno na izbore, ali s obzirom na učešće u Vladi sasvim logično se može očekivati da nakon toga, u skladu sa rezultatima Šapić traži i mesto gradonačelnika. Goran Vesić sasvim sigurno neće biti gradonačelnik. To je jedan toliko omražen čovek da ni Vučić nije toliko lud da ga i formalno postavi na ovo mesto“, ocenjuje Stojanović.

Programski direktor Cesida Ivo Čolović kaže da verovatno postoji neka vrsta očekivanja kod Šapića da njegova kooperativnost u Vladi bude nagrađena.

Foto: Medija centar

„On ima pristojan rejting i neko je koga Beograđani prepoznaju i misle da je dobro radio svoj posao. Sa druge strane, SNS i nema nekog kandidata koji bi mogao u ovom trenutku to da iznese kao Šapić. Vučiću će svakako trebati koaliciona podrška na gradskim izborima, pogotovu jer se računa na to da će opozicija ostvariti bolji rezultat, nego što bi bio na republičkom nivou. Da zaključim, prirodno bi bilo očekivati da se ova koalicija koju Šapić i Vučić imaju na republičkom nivou prenese i na grad. Isto tako činjenica je da Vučiću nije strano da isturi u prvi plan neku nestranačku ličnost ili nekog ko nije iz SNS, mislim da u tom smislu tu nema sujete“, zaključuje Čolović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare