Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/Tv Pink

Albanske lidere u Prištini zanima samo raspisivanje lokalnih izbora na Kosovu u oktobru i da u sutrašnjoj rundi dijaloga ponašaće se u skladu sa tim, kao da dijalog do sada nije postojao, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić uoči razgovora delegacija Beograda i Prištine u Briselu.

„Oni će tražiti da se Beograd i Priština tretiraju kao ravnopravne strane, kao dve suverene države, a to nije moguće“, rekao je Vučić iz Brisela za TV Pink.

Prema njegovim rečima, ljudi u Srbiji očekuju da naš odgovor bude ‘ne’ po svakom pitanju i da čekamo da se u budućnosti nešto desi što će sve promeniti, a to se neće desiti“, rekao je Vučić, dodajući da nikada nije bio za tzv. zamrznuti konflikt.

S druge strane, dodao je on, postoje hiljade i hiljade laži da ćemo mi da uradimo nešto protiv našeg interesa, a to rade oni koji su razorili naše interese.

On je dodao da postoje neke teme koje su za nas od izuzetnog značaja i koje će sutra da pokrene.

„Jedna od tih tema su nestale osobe i želim da po prvi put uđem u detalje onoga što je suština tog problema. Imamo i velike probleme vezane za energetiku“, istakao je Vučić.

On je naveo da je pre više godina ustanovljeno da ima negde oko 3.000 nestalih lica, u međuvremenu je pronađeno 1.633 osoba.

„To je civilizacijsko pitanje prema žrtvama i porodicama“, kaže Vučić.

Naveo je da je Priština Beogradu uputila 21 zahtev, da je na teritoriji centralne Srbije obavljeno 21 iskopavanje, a na četiri mesta pronađena su tela četiri osobe albanske nacionalnosti, dok se za devet rade DNK analize.

S druge strane, mi smo uputili 10 zahteva prištinskoj strani i do sada je samo na jednoj lokaciji iskopana grobnica gde je pronađeno sedam tela na lokaciji „Bunker“, rekao je on.

Vučić je istakao i kako nikada neće priznati nezavistnost Kosova.

„Da mi zavrću ruku, nikada neću priznati nezavisnost Kosova“, istakao je Vučić.

On je konstatovao da će se u dijalogu mnogo promeniti sa učešćem Aljbina Kurtija i da će se uneti više nestabilnosti, a kosovskog premijera je nazvao najneodgovornijim čovekom na prištinskoj sceni.

Podsetimo, dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova nastavlja se sutra u sedištu Evropske unije (EU) u Briselu Biće to prvi susret srpskog predsednika Aleksandra Vučića i navodnog premijera lažne države Kosova, Aljbina Kurtija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare