Dušan Janjič Foto: Medija centar Beograd

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je da će na sastanku delegacija Beograda i Prištine u utorak u Briselu dominirati teme o formiranju Zajednice srpskih opština i kulturnom srpskom nasleđu na Kosovu i Metohiji, kao i o međusobnim potraživanjima, nestalim osobama i tužbi protiv Srbije zbog navodnog genocida.

Janjić je kazao da će oba pregovaračka tima po prvi put predvoditi dvojica populista, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, kao i da svi non-pejperi, kao i oštre i isključive izjave iz prethodnih dana neće imati uticaja na tok razgovora.

„Sve te izjave i non-pejperi su deo shvatanja politike Vučića i Kurtija. Njihov populizam je namenjen očvršćivanju pozicija pred pregovore, ali je pre svega namenjen domaćoj javnosti“, rekao je Janjić.

Prema njegovim rečima, Srbija je podstakla plasiranje tri non-pejpera, od Slovenije do Berlina, a s druge strane Kosovo vrši pritisak zbog navodnog genocida.

„Kurti i predsednica Kosova Vjosa Osmani potežu temu genocida da bi se dodvorili nezadovoljnim borcima OVK koji više ne dobijaju ratne apanaže. Njihova poruka je – Nemojte da mrzite nas, nego mrzite Srbe“, objasnio je Janjić.

Rekao je da će skup u Berlinu predstavljati „resetovanje“ dijaloga, a agenda razgovora biće stvari koje su ranije dogovorene, a nisu primenjene.

„Za Vučića će to biti prilika da ponovo insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, dok će Kurti postaviti pitanje neizvršenih obaveza koje se tiču raznih dokumenata, upotrebe pečata i albanskog jezika u carinskim propisima. Pri tom, ne zaboravimo da Priština nije ukinula takse na uvoz robe iz Srbije, već ih je samo suspendovala“, naveo je direktor Foruma za etničke odnose.

Janjić je rekao da dve delegacije mogu lako da se dogovore oko položaja Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, jer SPC ne traži ništa više od onoga što je predviđeno Ahtisarijevim sporazumom u poglavlju 4, gde se Crkvi garantuje visoka autonomija i zaštita.

„Kada je u pitanju kulturno nasleđe, Kurti će moći da traži arheološki i etnografski materijal koji je posle rata iz Prištine prenet u Beograd“, kazao je on.

Naveo je da u utorak neće biti ništa potpisano i da će sastanak biti završen uveravanjem javnosti da će se dijalog nastaviti.

„Novost će biti u metodologiji razgovora. Sutra će prvo govoriti visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, a zatim specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak. Vučić i Kurti neće imati oficijalne konferencije za novinare, ali će moći da daju izjave. To predstavlja poštovanje odluke Evropske komisije o transparentnosti, koja do sada nije postojala“, ocenio je Janjić.

Kazao je da će ubuduće biti sve manje ekspertskih sastanaka, a sve više na visokom političkom nivou.

Na pitanje da li se do predstojećih izbora u Srbiji može očekivati konačan dogovor Beograda i Prištine, Janjić je rekao da to niko ne očekuje.

„Stvoriće se privid obnove rada pregovaračkih timova i pregovori će se odvijati i za vreme izbora. Naravno, ništa neće moći da bude verifikovano pre formiranja novog parlamenta“, zaključio je Dušan Janjić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare