Foto:FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIĆ/bs

Potpredsednik SNS Miloš Vučević izjavio je nakon konsultacija o formiranju vlade sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da ćemo za oko mesec ili mesec i po dana videti personalna rešenja buduće vlade. On je naveo da su članovi SNS koji su danas bili na sastanku imali različita mišljenja oko toga da li je potrebno praviti koaliciju sa predstavnicima drugih lista.

Vučević je izjavio da su predstavnici liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, zatražili mandat za sastav nove vlade.

„Naša lista je nakon ubedljive pobede na konsultacijama sa predsednikom legitimno tražila mandat za sastav vlade i tu nema političke dileme. Naša predviđanja su da će do kraja avgusta, početka septembra biti izabrana vlada, koja će biti vlada kontinuiteta“, rekao je Vučević, preneo je Tanjug.

On je dodao da će buduća vlada biti vlada kontiniuteta oko programa 2020 – 2025, očuvanja nacionalnih intersa vezanih za Kosovo i Metohiju i za put ka EU, ali i saradnju sa Kinom, Rusijom i SAD.

Govoreći o ulasku u koalicije za formiranje nove vlade, Vučević je rekao da se sedam članova delegacije izjasnilo šta misli o koalicionom partnerima sa drugih lista, te da su oko toga imali smo različite stavove.

„Neko je za to da nemamo koalicione partnere, a neko da ih imamo“, naveo je Vučević i dodao da će biti personalnih promena u vladi, parlamentu i na pokrajinskom i lokalnom nivou, ali da o personalnim rešenjima danas nije bilo reči.

Upitan zašto na sastanku nije bio Branislav Nedimović kao prvi na listi koalicije oko SNS, Vučević je rekao da je SNS došao na konsultacije u formaciji koja predstavlja rukovodstvo SNS – četiri potpredsednika i predsednik Izvršnog odbora.

„Ja sam sa Nedimovićem u stalnom kontaktu“, naveo je on.

Ljajić: Bilo bi loše da nemamo opoziciju u parlamentu

Rasim Ljajić, lider SDPS, naveo je da će prioriteti ekonomija, razvoj infrastrukture i rešavanje pitanja Kosova, a Srbija u te pregovore, kako je rekao, treba da uđe spremna.

On je naveo da na konsultacijama sa Vučićem nisu pominjane personalne promene, te da bi to trebalo da bude tema na novom krugu konsultacija, koje će prema najavi Vučića biti održane za 15 dana.

„Vučić rekao da će biti puno kadrovskih osveženja“, rekao je Ljajić.

Na pitanje da li svi koji su ušli u skupštinu, treba da uđu i u vladu, Ljajić je odgovorio da bi po njegovom mišljenju bilo loše da Srbija ostane bez opozicije u parlamentu.

„Ja sam danas rekao šta mislim o tome. Mislim da Srbija u parlamentu treba da se ima vlast i opoziciju, da je to dobro za zemlju, za vladu da ima korektiv koji kritikovati poteze i akcije vlade, kao deo normalnog političkog procesa u zemlji i u parlamentu“, rekao je Ljajić.

Milan Krkobabić je naveo da su prilikom razgovora sa Vučićem u prvom planu bili pokretanje i nastavak privrednih aktivnosti, očuvanje zdravlja ljudi i regionalna pozicija Srbije.

„Ako hoćemo da postignemo cilj – zarada od 900 evra i penzija na pola toga, to je ozbiljan izazov, zato nam je potrebna i ozbiljna vlada. Moramo da pospešimo zdravstveni sistem, a nalazimo se u osetljivoj regionalnoj situaciji. Samo jedinstveni možemo da se suprotstavimo svemu ovome“, rekao je Krkobabić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare