Nebojša Stefanović, Foto: Profimeda.rs

Ministar Nebojša Stefanović imao je niz povoda da podnese ostavku na funkciju u Vladi Srbije. To nije učinio ni zbog tvrdnji da je plagirao doktorat, ni kada je dovedena u pitanje njegova fakultetska diploma, niti kada je otkriveno da je njegov otac pravni savetnik GIM-a, firme koja umešana u aferu “Krušik”. Međutim, u javnost su juče isplivali novi ugovori iz kojih se vidi da je MUP, u trenutku kada se na njegovom čelu nalazio Stefanović, prodavao oružje iz policije upravo firmi GIM.

Mnogi visoki državni zvaničnici u iole uređenim zemljama i za daleko blaže optužbe podnosili su ostavke. Primera radi, to je učinio nemački ministar odbrane Karl-Teodor cu Gutenberg zbog plagijata u doktorskom radu. Ostavku je podneo i češki ministar rada Petr Krčal, jer se ispostavilo da je plagirao delove diplomskog rada, kao i mađarski predsednik Pal Šmit, za čiju doktorsku disertaciju je takođe utvrđeno da je plagirana.

Dakle, da je Stefanović podneo ostavku odmah nakon što su se u javnosti pojavile ozbiljne optužbe da je plagirao svoj doktorski rad, što je tražila stručna javnost, pitanje je da li bi se dogodila afera „Krušik“. Ovako, aktuelni ministar odbrane išao je iz afere u aferu.

MUP prodao oružje GIM-u za 1,6 miliona dolara

Možda će „kap koja je prelila čašu“ biti upravo saznanje da je u vreme dok je bio ministar policije MUP prodavao oružje firmi GIM, u kojoj je, sudeći po objavljenim dokumentima, bio angažovan njegov otac Branko Stefanović kao pravni savetnik.

Iako je ministar u više navrata govorio da njegov otac nema nikakve veze sa firmom GIM, dokumenti koji su objavili mediji pokazivali su suprotno.

Najnoviju aferu oko prodaje oružja objavio je NIN. Taj nedeljnik je objavio dokumenta iz kojih se vidi je GIM od MUP-a pre pet godina kupio puške i pištolje za 1,6 miliona dolara. Druga dva otkrivaju da GIM to oružje nikada nije platio, pa se u posao uvlači firma visokog funkcionera SNS-a, koja dug policiji namiruje isporukom – džipova. U pitanju je kompanija „Britiš motors“, čiji je vlasnik Ostoja Mijailović, član Glavnog odbora naprednjaka.

NIN je objavio i da MUP ni posle tri godine nakon isteka roka za plaćanje oružja nije pokrenuo postupak prinudne naplate, pa je GIM predložio da se problem reši kompenzacijom, odnosno isporukom motornih vozila.

Nakon toga Britiš motors policiji isporučuje 49 džipova lend-rover.

Poslovi sa GIM-om

O novoj aferi Stefanović se još nije oglasio, dok je za ranije navode medija da je njegov otac Branko Stefanović pravni savetnik GIM-a, firme za koju se sumnja da je po povlašćenim uslovima kupovala oružje od državne fabrike Krušik, tvrdio da ne stoje. On je govorio da njegov otac nema nikakve veze sa GIM-om, iako su dokumenta pokazivala suprotno.

BIRN je naime objavio da je Branko Stefanović kao predstavnik fabrike GIM posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije, što se videlo i iz priložene dokumentacije. Ime oca ministra policije našlo se na zvaničnom zahtevu koji je firma GIM uputila državnoj fabrici Krušik radi pregleda robe, a priču je aktuelizovao međunarodni specijalizovani portal „Arms Watch“ .

Izvor: Nin

Potom je BIRN objavio i zvaničan zahtev za dobijanje saudijske vize i u samoj vizi navodi se da je Branko Stefanović „legal advisor“ firme GIM, odnosno njen pravni savetnik. Ta kompanija je u dopisu ambasadi u Sarajevu od maja 2018. zatražila da im se odobre vize za tri njihova rukovodioca, među kojima je naveden i Branko Stefanović.

Osim što je predstavljao firmu GIM, Branko Stefanović bio je i vlasnik firme United BG koja je dobila saglasnost od nadležnih institucija za izvoz oružja, a za to je bila neophodna i dozvola MUP-a. Postavilo se pitanje da li je ministar bio u sukobu interesa, budući da je ministarstvo na čijem je čelu, kako su objavili mediji, dalo saglasnost za izvoz oružja firmi njegovog oca.

Putovao u Italiju kao član delegacije MUP-a

Predstavnici vlasti i sam ministar policije prvo su negirali da je Branko Stefanović zaposlen u GIM-u.

Hapšenje Aleksandra Obradovića

Informacije o prodaji oružja Krušika po povlašćenim cenama firmi GIM i ulozi oca ministra Nebojše Stefanovića u tome dao je medijima uzbunjivač Aleksandar Obradović, koji je nakon objave teksta na međunarodnom portalu „Arms voč“ uhapšen. Protiv se vodi postupak zbog odaje poslovne tajne, ali ni posle godinu dana od hapšenja protiv njega nije podignuta optužnica.

Potom je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdio da je on samo običan zaposleni, da bi potom porekao tu tvrdnju.

Agencija za sprečavanje korupcije je uprkos svim objavljenim dokumentima saopštila da Branko Stefanović „na bilo koji način“ nije bio angažovan u GIM-u.

BIRN je potom objavio i da je otac ministra policije u maju 2019. posetio italijansku fabriku oružja „Bereta“ kao jedan od trojice predstavnika firme GIM. Međutim, on je na taj poslovni put otišao sa članovima visoke delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), a u toj delegaciji bio je u svojstvu specijalnog savetnika. I ništa od svega ovog nije podstaklo Stefanovića da podnese ostavku.

I pre afere „Krušik“, od Stefanovića je u nekoliko navrata javnost tražila da podnese ostavku.

Pod lupom doktorat i diploma, studiranje u Sava centru

Naime, trojica naučnika iz Srbije koji rade na britanskim univerzitetima javno su osporila verodostojnost doktorata ministra Stefanovića, koji je zvanje doktora nauka stekao na Megatrend univerzitetu. Kako su naveli, njegov doktorat obiluje plagijatima – kako doslovno kopiranim, bez odgovarajućeg navođenja izvora, tako i onim „mozaičkog“ tipa, odnosno parafraziranim izvodima koji prikrivaju sličnost plagijata originalu.

Pored očiglednog plagiranja, tvrdili su oni, ministrov rad ne ispunjava ni minimalne tehničke standarde akademskog rada.

Međutim, komisija koju je formirao Megatrend, nije našla osnov za njeno poništavanje.

Posle sumnji u doktorat Nebojše Stefanovića pojavila se još jedna – sumnja u diplomu sa osnovnih studija. Naime, aktuelni ministar odbrane diplomirao je na Megatrend International Expert Consortium Limited, ustanovi koja je registrovana u Londonu, da bi potom diplomu nostrifikovao na beogradskom Megatrendu.

Ispostavilo se međutim da ta ustanova nije akreditovana, što je potvrđeno Insajderu u britanskom ministarstvu prosvete.

Diplomu Nebojše Stefanovića prvo su osporili lideri Saveza za Srbiju i pokreta Dveri koji su saopštili da je Stefanović prekršio zakon time što je nostrifikovao diplomu koju je navodno stekao u Velikoj Britaniji, u školi koja, kako su rekli, ne postoji. Oni su izjavili da je kompanija Megatrend International Expert consortium limited samo jedne godine prijavila prihod i to 1994. godine u vrednosti 412 funti.

Stefanović je potom izjavio da da se nije školovao u Londonu, već u Srbiji, te da su ovde bili „programi koje su odobrile različite vlade, vlasti od devedesetih pa dalje, a po projektima koje su predviđali zakoni SRJ, SCG, Srbije u našoj zemlji“.

„Konkretno u Sava Centru su se održavala predavanja, veliki broj ljudi je išao i sve je u skladu sa zakonom. Kao što su izmišljali i za moj doktorat, kao i za sve ostalo i ovo će se pokazati kao obična izmišljotina“, rekao je Stefanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar