Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Nakon jučerašnje blokade puteva širom Srbije, danas će u Beogradu biti održana dva protesta - prvi na Terazijama pod sloganom "Za čist vazduh", a drugi u 18 sati na Trgu republike u Beogradu pod nazivom "Stop režimskom nasilju".

Na Terazijama u Beogradu u 12 sati održan je protest u organizaciji „Eko straža“, a u planu je da se na tom mestu građani zadrže oko 45 minuta, nakon čega će krenuti u šetnju i obići tri adrese.

Okupljenima su se obratili Marijana Matejić – Spasić, doktorka medicine, Milica Lukić, naučna saradnica Fakulteta za geografiju, profesorka Snežana Šerbula iz Bora sa katedre za Ekologiju, mašinski inženjer Ivan Ristić, i Kerol Jagić, srpska snajka koja se preselila sa Novog Zelanda u Srbiju. Moderatorka će biti Aleksandra Kurilić.

Nakon obraćanja, aktivisti i građani obići će Skupštinu Beograda i Predsedništvo Srbije, a na kraju će otići pred Institut “Batut”. Kako su nam rekli u „Eko straži“, cilj je da se predstavnici ovih institucija podsete koje su im obaveze.

Drugi protest biće održan u 18 sati na Trgu republike kao odgovor na jučerašnje nasilje, napade i privođenje aktivista koji su mirno protestovali širom Srbije. Njega organizuje Otvorena platforma „Akcija“, pokret Ne davimo Beograd i Ekološki ustanak.

Na najavu ovog protesta sinoć je reagovala ogranizacija „Kreni – promeni“ molbom Nebojši Zelenoviću i drugim pokretima da ne organizuju ovaj protest. Kako su naveli na društvenim mrežama, zahtevi za osolobađanje uhapšenih već su stavljeni u zahteve, a moguće je da će ovim biti razvodnjen onaj koji organizuje Eko straža u 12 sati.

Međutim, Nebojša Zelenović u izjavi za Nova.rs kaže da je Savo Manojlović iz Kreni-promeni možda trebalo da pita Šapčane i ljude po celoj Srbiji kako se osećaju.

„Možda je trebalo da razmisli o tome kako da se zaista ta energija koja postoji kod građana na najsmisleniji mogući način stane u zaštitu svih koji su juče uhapšeni, pretučeni i napadnuti, a koji su mirno protestovali. I da je ljudima koji su sve to pretrpeli i koji su se juče borili da je kasno da čekaju do sledeće subote da se svi druge smisle šta da rade. Nema vremena za čekanje“, navodi Zelenović.

On najavljuje da će sutra biti održan protest i u Loznici u 10 sati.

„Tada zaseda Skupština (lokalna), koja će da razmatra o 5.400 potpisa koji su podneli građani Loznice protiv Rio Tinta. Tu je prilika da svako ko misli da treba da se bori protiv toga može da bira gde će da dođ“, kaže on.

O današnjem protestu na Trgu republike govorio je i Aleksandar Jovanović Ćuta, jedan od predvodnika Ekološkog ustanka.

„Večeras u 18 sati na Trgu republike organizovaćemo protest protiv onoga što se desilo u Šapcu i celoj Srbiji. Tamo se sklonila policija i pušten je bagerista koji uleće i napada narod. Večeras će na Trgu biti Mladen Trifunović, jedan od povređenih, a biće i Željko Arsenijević, dečko koga su udarili čekićem u glavu. Pozivam sve građane da večeras od 18 sati budemo na Trgu republike kako bi se ovo momentalno sprečilo. Nek svi koji su juče premlaćeni dođu na trg da kažemo ne ovome”, rekao je Jovanović u jutarnjem programu Probudi se na TV Nova S.

BONUS VIDEO Zelenović na novom protestu u Šapcu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare