Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac na vrata centrale stranke u Nušićevoj ulici u Beogradu zalepio je odluku o zatvaranju sedišta DS, u kojoj se navodi da se obustavlja rad zbog aktuelne situacije sa koronavirusom, te da su svi članovi i zaposleni dužni da napuste prostorije. Predstavnici druge struje, međutim, ne veruju da to ime veze sa epidemijom i pitaju zašto nisu zatvorene prostorije Gradskog odbora demokrata, koje su ustupljene Savezu za Srbiju, i navode da odluku Lutovca ne poštuju.

Informaciju o zatvaranju prostorija objavila je agencija Tanjug, koja je prenela saopštenje „Informativne službe“ DS-a, ili bar onog dela stranke koji se zalaže za održavanje stranačkih izbora. U tom saopštenju piše da je zatvaranje sedišta demokrata reakcija Lutovca na onlajn konferenciju predsednice Organizacionog odbora Vide Ognjenović.

„Ovo je očigledan pokušaj da se onemogući održavanje izbora u Demokratskoj stranci. Organizacioni odbor nastavlja da radi na pripremama za izbore 26. septembra 2020.godine. Uplaćene su članarine, mobilizacija i rad odbora pokazuju da članovi i članice Demokratske stranke žele da na njima učestvuju“, ocenjuje se u saopštenju.

Zoran Lutova ispred Prekršajnog suda
Zoran Lutovac Foto:FoNet/Aleksandar Levajković

Predsednik DS-a Zoran Lutovac navodi za Nova.rs da to saopštenje nije objavila Informativna služba, te da je centrala zatvorena zbog koronavirusa.

„To nije pokušaj da se onemoguće izbori, jer izbori nisu ni raspisani“, kaže Lutovac.

„Odluka Lutovca je smešna“

Vida Ognjenović, koja je od strane nezadovoljnih demokrata postavljena za predsednicu Organizacionog odbora za stranačke izbore, navodi za Nova.rs je odluka Lutovca smešna i da ne vidi razlog zašto bi se zatvarala vrata centrale.

Vida Ognjenović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Mi se pridržavamo svih bezbednosnih uputstva i onom o okupljanju do 10 ljudi u zatvorenom prostoru“, kaže Ognjenović.

Slobodan Milosavljević, funkcioner DS koji se takođe zalaže za smenu Zorana Lutovca, navodi da mu nije jasno zašto bi se zatvarale prostorije centrale.

Foto: Medija centar Beograd

„Zašto bi se zatvarale prostorije centrale DS, a ne i Gradskog odbora DS, koje su ustupljene Savezu za Srbiju. Što bi to neko učinio ukoliko se poštuju sve bezbednosne preporuke. Nijedna institucija nije zatvorena“, navodi Milosavljević i dodaje da odluku Lutovca ne poštuju.

Situacija u Demokratskoj stranci već duže vreme je napeta. Deo nezadovoljnih članova prvo je u maju pokušao da zakaže sednicu Glavnog odbora stranke, skupljajući potpise trećine članova tog tela. Rukovodstvo demokrata na čelu sa Lutovcem potom je utvrdilo da je deo potpisa, kako su rekli, falsifikovan, zbog čega je podneta krivična prijava protiv potpredsednice DS Aleksandre Jerkov i još dvoje članova, sa kojima je fizički predala potpise.

Do incidenta je došlo prilikom održavanja sednice GO u pozorištu Madlenianum, kada su prvo članovi verifikacione komisije zabranjivali ulazak pojedinim funkcionerima, a potom je obezbeđenje dela nezadovoljnih demokrata na čelu sa Jerkov, Balšom Božovićem, Branislavom Lečićem, Radoslavom Milojičićem Kenom i drugima onemogućavalo ulazak u zgradu predstavnicima druge struje, među kojima je bila i potpredsednica DS Dragana Rakić.

Nakon nekog vremena održane su u isto vreme u dva različita grada i dve sednice Glavnog odbora – jedna u Šapcu koju je zakazalo rukovodstvo na čelu sa Lutovcem, a druga u Domu omladine u Beogradu, na kojoj su se okupile nezadovoljne demokrate.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare