Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Grupa bivših i sadašnjih stranačkih funkcionera već duže vreme pokušava da uz pomoć i uz logistiku režima Aleksandra Vučića na silu preuzme kontrolu nad Demokratskom strankom. Ključni njihov problem je što članstvo i šire javno mnjenje to ne podržavaju, Rekao je predsednik DS Zoran Lutovac za Nova.rs, komentarišući najnovije sukobe u stranci.

„Po Statutu Demokratske stranke, izbore raspisuje ili predsednik stranke ili apsolutna većina Glavnog odbora, što se nije desilo. Izbori će biti raspisani kako Statut nalaže čim se sprovedu statutarne promene i sprovedu izbori u lokalnim organizacijama gde imamo povereništva. Na drugoj strani, nevelika i veoma bučna grupa članova Glavnog odbora je najpre prekinula sednicu tog stranačkog organa 21. juna u Zemunu, a onda se njih 30-tak u hodniku pozorišta Madlenijanum samoproglasilo za Glavni odbor, donelo neke odluke i imenovalo nekakav organizacioni odbor“, rekao je Lutovac.

PROČITAJTE JOŠ...

Sve što rade na osnovu tobožnjih odluka sa tog skupa u hodniku pozorišta mogu da ocenim samo kao golo nasilje, maltretiranje Demokratske stranke i njenih članova i pokušaj prevare, smatra Lutovac, i dodaje da „članovi Demokratske stranke zajedno sa legalnim i legitimnim stranačkim rukovodstvom to neće dozvoliti“.

Obezbeđenje sa Vučićevih skupova

U pokušaju preotimanja Demokratske stranke ne učestvuju svi sa istim motivima, tvrdi Lutovac.

„Izvesno je međutim da „tempo“ diktiraju oni koji su povezani sa Vučićem, ili sa pojedinim delovima Vučićevog kartela. Lako ćete ih prepoznati po tome što redovno dobijaju prostor u Vučićevim medijima kako bi blatili Demokratsku stranku, ali i sve druge u opoziciji. Prepoznaćete ih po tome što ne napadaju Vučića, već biraju neke druge mete i teme. Možete ih identifikovati i po tome što su na sednicu Glavnog odbora Demokratske stranke u Zemunu 21. juna doveli obezbeđenje sa Vučićevih skupova. Cilj te grupe je da preuzme kontrolu nad Demokratskom strankom, napusti započete opozicione integracije i pozicionira Demokratsku stranku kao nekakvu konstruktivnu, a ne beskompromisnu, opoziciju“, rekao je on.

Oni to rade u svom ličnom i u interesu vlasti. Lažni stranački izbori su jedan od mehanizama kojim se bore za taj cilj. Oni se ne bi se u sve to upuštali da im Vučić nije obećao pomoć. Na svu sreću, u ovom slučaju se ne pita Vučić, već članovi stranke, tvdi Lutovac.

Preti li članovima DS (Branislavu Lečiću, Šumarcu, Vidi Ognjenović i ostalima) isključenje iz stranke zbog ovoga što rade?

Najpre da kažem da još niko nije isključen iz Demokratske stranke otkako sam njen predsednik. Drugo, niko nije, niti će biti, isključen zbog različitog mišljenja.

„Disciplinski postupci su se do sad vodili, a tako će biti i ubuduće, zbog konkretnih postupaka koji narušavaju ugled stranke i koji su u suprotnosti sa stranačkim statutom i drugim aktima. I tu ne sme i neće biti privilegovanih. Dakle, to što je neko popularan ili “zaslužan” ne amnestira ga od odgovornosti. Posle izborne kampanje i događaja na sednici Glavnog odbora u Zemunu pokrenuti su postupci protiv bivšeg sekretara stranke Gorana Jaića i bivših funkcionera Balše Božovića, Radoslava Milojičića Kene, Slobodana Milosavljevića i Branislava Lečića. Postupak protiv njih je pokrenuo Etički odbor, a postupak pred disciplinskim organom nije završen samo zbog pandemije i zabrane okupljanja više od 10 ljudi“.

O ujedinjenoj DS

Integrativni procesi sve vreme traju i ne svode se na integrisanje jedne ili dve organizacije u DS. To je proces čija je suština otvaranje stranke prema građanima i uključivanje novih ljudi u stranku, ali i aktiviranje onih koji su se pasivizirali nezadovoljni činjenicom da je stranka bila privatizovana od strane “večitih funkcionera”. Svakako da će poboljšanje zdravstvene situacije i ukidanje nekih restriktivnih mera doprineti da se taj proces značajno ubrza.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare