Foto: Sns.org.rs

Nakon nekoliko talasa epidemije koronavirusa, dolaskom Nove godine Srbiju i Beograd su zahvatili i talasi poskupljenja.

Pročitajte još...

Novogodišnja čestitka Grada Beograda upućena stanovnicima prestonice upakovana u veće namete, jer se spomenici, gondole, jarboli i fontane moraju odnekud finansirati, a kako drugačije nego kroz račune koje svi plaćamo.

Porez na imovinu

Povećaće se iznosi poreza na imovinu koji uveliko plaćamo, te će tako ovaj namet u  Beogradu porasti za oko šest odsto, što je nastavak politike koju je gradska vlast uvela još od 2014. godine, o čemu je govorio i Centar za lokalnu samoupravu

“Smanjenje deficita u budžetu, koji se logično očekuje zbog epidemije korone, treba postizati snižavanjem operativnih troškova gradske uprave, otkazivanjem sumnjivih usluga po ugovoru, kao i odustajanjem od besmislenih projekata kao što su jarboli, mini fontane i gondola”, naveli su iz ove organizacije.

Poskupljenje vode

Od januara za Beograđane je skuplja i voda. Naplata ide preko “Infostana”, a cena za isporučenu vodu i odvođenje otpadnih voda za sve kategorije potrošača, biće, kako navode u JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija”, povećana za pet odsto od prvog dana 2021. godine.

Cena kubnog metra isporučene vode za domaćinstva i sportko-rekreativne centre biće 59,46 dinara, odnosno 24,04 dinara za odvođenje otpadnih voda. Za stavku “ostali potrošači” cena vode biće 98,40 dinara, a za kanalizaciju 52,95 dinara.

„Potpuno je nejasno zašto Beogradski vodovod, za manje od godinu i po dana, već drugi put podiže cenu svojih usluga, pogotovo imajući u vidu da je ovo preduzeće beležilo neto dobit i pre ovih poskupljenja. Ona je u 2019. godini iznosila 19 miliona dinara, a ranijih godina i mnogo više”, poručuju iz CLS.

Povećani troškovi odvoženja smeća

Inače, računi Infostana za Beograđane su krajem prošle godine postali veći – za novembar je porastao trošak odvoženja smeća. Tako domaćinstva već plaćaju ovu uslugu dinar više po kvadratu – 6,6 dinara, dok je poskupljenje za ostale bilo 2,6 dinara po kvadratnom metru. Poskupelo je i za paušalce.

Pročitajte još...

Tako ukratko izgleda prvi talas poskupljenja, ali imajući u vidu isksutva od ranije, neće se mnogo vremena proći i do drugog talasa. Gondola i jarobol još uvek nisu postavljeni, niti je Stari savski most premešten u park Ušće.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram