Palme, jaje, most u parku: Sve Vesićeve BG „atrakcije“

Društvo 24. sep. 202014:22 > 14:3421 komentara
Podeli:
Foto: Arhiva

Sveže zasađene palme na Beogradskoj tvrđavi prete da ukradu slavu ranije najavljenim atrakcijama, koje je gradska vlast što obećala, što sprovela u delo, uprkos intervencijama iz zone zdravog razuma. Kako najveći hitovi među njima ne bi pali u senku egzotičnog drveća, evo podsetnika na to šta sve krasi stvarni ili Beograd iz mašte Gorana Vesića i ostalih gradskih čelnika.

Pročitajte još:

Njišu se grane kalemegdanskih palmi, a sudeći prema reakcijama Beograđana, svi jedva čekaju da ih gradska vlast okiti novogodišnjom dekoracijom, a padaju i opklade koliko će dugo poživeti u susretu sa beogradskom košavom i zimom.

Daleko od toga da su one jedina beogradska „atrakcija“ koja se našla na meti podsmeha, čuđenja ili neverice.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Beogradska gondola

Kritike na račun plana za izgradnju gondole koja bi spojila Kalemegdan i park Ušće zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić svojevremeno je naznao „histerijom agresivne manjine“, iako je zbog takvog plana Beogradska tvrđava dospela na listu najugroženijih spomenika Evrope.

Čak je posečeno drveće na budućoj trasi, pa i pokrenuti radovi na „prvoj stanici“, ali projekt gondole nije daleko odmakao – zapravo, nema je nigde na vidiku, a  Kalemegdan je sa šetalištem u podnožju spojen pešačkom pasarelom, o čemu je pričao gradski arhitekta Marko Stojčić.

Poznato je, međutim, koliko bi Beograd trebalo da plati za gondolu – 18,2 miliona evra, iako je vrednost kulturne baštine koja je ugrožena ovakvim planom – neprocenjiva.

Most na suvom u parku „Ušće“

„Građani su odabrali – Stari savski most se premešta u park Ušće a kod Ade Ciganlije biće izgrađen nov pešački most, koji će spojiti Novi Beograd sa popularnim kupalištem“ – to je rezultat onlajn ankete koja je organizovana na zvaničnom portalu grada Beograda u oktobru prošle godine, a za koju postoji osnovana sumnja da je nameštena kako bi pobedila opcija „izmeštanje plus novi pešački most“, koju je Goran Vesić „promovisao“ dve nedelje pre nego što će anketa uopšte biti ponuđena građanima.

Ali, most u parku? Da, dobro ste pročitali, ako ste već zaboravili na planirani poduhvat gradskih vlasti.

Uklanjanje Starog savskog mosta trebalo je da bude organizovano prošle godine, pa je pomereno za ovu – no, reklo bi se da je epidemija ponovo odložila realizaciju još jedne „atrakcije“.

Pevajuća fontana na Slaviji

„Fontana ne curi nego preliva“, ispravio je 2017. godine tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali zlobnike koji su ukazivali da velelepna pevajuća fontana očigledno propušta vodu.

Fontana je Beograađane, inače, koštala 1,8 miliona evra, a mediji su „iskopali“ da je skuplja od zvanično najskuplje multimedijalne fontane u Evropi – u ukrajinskom gradu Vinici.

Tokom pandemije, procurela je vest da je fontana na trgu Slavija, utihnula, što je baš šteta, pošto na repertoaru ima 80 pesama, čije emitovanje mesečno košta 550 evra.

Beogradski metro

Buduća cena za izgradnju metroa stigla je do vrtoglavih 6 milijardi evra, ali jedino konkretno što od metroa za sada postoji jesu unapred prodavane“karte za budućnost“ u okviru izborne kampanje Srpske napredne stranke za gradske izbore 2018. i javno komunalno preduzeće Beogradski metro i voz, čiji zaposleni uredno primaju platu već skoro dve godine, a metro na fotografijama glume stanice i vozovi Beovoza.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Gigantski spomenik Stefanu Nemanji

Konačno, jedna „atrakcija“ koja ne samo da će biti vidljiva, nego je upravo zbog toga što je previše vidljiva privukla pažnju stručne koliko i šire javnosti. Budući spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu, čije sklapanje je uveliko u toku, biće visok čak 23 metra.

Spomenik Stefanu Nemanji, Foto: N1

I dok je stručna javnost gotovo ujedinjena u oceni da se radi o megalomanskom promašaju koji je prepun nelogičnosti, pompezan i odvratan, Beograđani kao da su rešili da se vode popularnom američkom izrekom „kada ti život da limun, ti napravi limunadu“.

E, kada ti Vesić obezbedi spomenik od 23 metra, ti napravi još veći i „lepši“.

Foto: Facebook/Branko Gavrić

Jer, šta je 23 metra spomenika sa postoljem u obliku kacige/ jajeta u kome može da boravi 50 ljudi ako ne – inspiracija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar