Igor Petrović, Dragan Jovanović
Foto: Facebook/Opština Topola/Promo

Lider najveće opozicione stranke u Topoli Dragan Jovanović iz Bolje Srbije, povodom ostavke predsednika opštine Igora Petrovića (SNS) za naš portal kaže da nije iznenađen takvim razvojem situacije, jer se u Topoli "sve raspada u poslednjih osam meseci". On očekuje da će u toj opštini u narednih desetak dana doći do prekomponovanja vlasti, jer kako tvrdi, vladajuća SNS nema većinu u lokalnom parlamentu.

Predsednik Opštine Topola u ostavci, Igor Petrović, gostujući u Jutarnjem programu TV Nova istakao je da je ostavka njegov „lični i moralni čin“, jer kako je pojasnio, „nije u prilici da ispuni ono što je pre osam meseci obećano građanima“.

Petrović je podsetio da je u Topoli za četiri i po meseca održana jedna sednica Skupštine opštine, na kojoj je usvojena samo jedna tačka i to je, kako kaže, bilo oduzimanje odborničkog mandata, dodajući da u ovom trenutku „stoji“ preko 40 tačaka dnevnog reda koje su bitne za funkcionisanje lokalnih institucija i pomoć građanima.

Igor Petrović
Igor Petrović Foto: Facebook/Opština Topola

On je podvukao i da su članovi vladajuće koalicije (SNS, SPS, GG „Novi ljudi“) ’’više zaokupljeni postavljenima i funkcijama, nego donošenjem konkretnih odluka u interesu građana“ te je i to bio jedan od razloga da podnese ostavku.

Petrović je najavio da će na sledećoj sednici biti usvojena njegova ostavka i izabran novi predsednik opštine. Lokalna vlast u Topoli ima „tesnu“ većinu, kojoj od 41 odborničkog mandata pripada 21, dok je 20 opozicionih (Bolja Srbija i POKS). Političke tenzije traju već mesecima, a kulminirale su na poslednjoj sednici Skupštine, kada je jednom odborniku SNS-a oduzet mandat. Tada je došlo do manjeg fizičkog obračuna, sednica je prekinuta, a na inicijativu Igora Petrovića, ostale tačke dnevnog reda su povučene.

Sednica, materijal, dnevni red
Foto: Privatna arhiva

Bolja Srbija: SNS falsifikuje skupštinske odluke

Predsednik najveće opozicione stranke u Topoli Dragan Jovanović (Bolja Srbija) za Nova.rs kaže da je u opštini „raspad sistema i da je to uvideo i sam Igor Petrović“ pa ga zbog toga, kako dodaje i ne iznenađuje njegova ostavka.

On smatra da je za situaciju u opštini, Petrovićeva krivica „možda i najmanja“ objašnjavajući da je veća odgovornost na predsedniku Skupštine, Miodragu Milovanoviću koji je falsifikovao rešenje o razrešenju zamenice predsednika opštine, kako bi joj dodelili odbornički mandat.

Jovanović je rekao da je Bolja Srbija zbog toga podnela krivičnu prijavu, dodajući da se na takav način u Topoli krše demokratski principi.

Dragan jovanović
Dragan Jovanović Foto: Promo

„Dokumentovali smo da je predsednik Skupštine falsifikovao rešenje i razrešio dužnosti zamenicu predsednika opštine, kako bi joj dodelili taj 21. ključni, mandat koji im je potreban za opstanak na vlasti.

Ta tačka je bila deveta na dnevnom redu, a i sam predsednik Petrović je na televiziji rekao da je usvojena samo jedna, a ostale povučene. Zamislite onda, kako je moguće da imamo sada to rešenje, pa 40 odbornika je bilo u sali i svi su svedoci da te tačke nije ni bilo“, pojasnio je Jovanović, dodajući da celokupna politička situacija u Topoli  više nije borba za vlast, već borba za demokratiju.

„Ovo je stvar koja prevazilazi okvire Topole, ovo je borba za normalno funkcionisanje lokalnih skupština, u kojima nećemo imati ljude koji vam falsifikuju rešenja. Rad lokalnog parlamenta u jednoj maloj opštini je lice vladajuće većine u celoj zemlji. Ovo je važno da vidi cela Srbija, koja treba da zna kako srpska vlast vidi funkcionisanje lokalnih skupština“, kategoričan je Jovanović.

On očekuje da će u narednih 10 do 15 dana u Topoli doći do prekomponovanja vlasti i političke stabilnosti. Jovanović je pozvao i predsednika Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke, Aleksandra Vučića da se izjasni o svim dešavanjima u Topoli i nezakonitom ponašanju lokalnih SNS funkcionera.

BONUS VIDEO:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare