Abdel Fatah Al Sisi
Abdel Fatah El Sisi Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Univerzitet u Beogradu nedavno je dodelio počasni doktorat egipatskom predsedniku Abdelu Fatahu al Sisiju, poznatom po hapšenju i progonu aktivista za ljudska prava, novinara i profesora fakulteta, ali i po pogubljenju mladih opozicionara. Ova saznanja za Nova.rs potvrdila je rektorka Ivanka Popović. Odluku o dodeli počasnog doktorata al Sisiju doneo je Senat, a na predlog Fakulteta bezbednosti.

Abdel Fatah al Sisi važio je za omiljenog diktatora bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, a u isto vreme organizacije i aktivisti za ljudska prava, kao i opozicioni lideri, upozoravali su da vlada zahvaljujući nasilju i strahu.

Brojni su medijiski izveštaji o protestima protiv njegove vladavine, posle kojih su sledila hapšenja političkih aktivista, novinara, pa čak i profesora. Kako je pisao B92, pre dve godine je posle protesta u roku od pet dana uhapšeno više od hiljadu ljudi.

AP je preneo da je jedan od uhapšenih profesora Hazem Hosni proveo je u zatvoru godinu dana. Pušten je u februaru ove godine uslovno, dok traje istraga o navodima da je širio lažne vesti i pridružio se “zabranjenoj grupi”.

U oktobru prošle godine, prema pisanju Politike, u roku od 24 sata izvršena je egzekucija 15 mladih opozicionara koji su prethodno prošli žestoku torturu i suđenje bez ikakvog poštovanja međunarodnog prava. Bili su optuženi za terorizam i nasilje – što je bio Sisijev odgovor na demonstracije koje su se od 19. septembra 2019. proširile zemljom.

Uprkos svemu tome, Beogradski univerzitet 9. juna doneo je odluku da dodeli počasni doktorat Abdelu Fatahu al Sisiju.

Ovu informaciju za Nova.rs potvrdila je rektorka Ivanka Popović. Upitana da li joj je poznat način na koji vlada zemljom al Sisi, kao i da se u Egiptu hapse novinari, profesori, aktivisti za ljudska prava, ona navodi da je predlog došao sa Fakulteta bezbednosti.

“Mislim da je najbolje da se obratite dekanu Fakulteta”, rekla je kratko rektorka.

Ivanka Popović Foto:Goran Sradanov/Nova.rs

Upitana da li je ona podržala davanje počasnog doktorata al Sisiju, Popović nije konkretno odgovorila na to pitanje.

“Taj predlog podržao je Senat”, rekla je rektorka koja sedi u istom tom Senatu.

Pored nje članovi Senata BU su i prorektori i svi dekani fakulteta Beogradskog univerziteta.

Obrazloženje: Borac protiv terorizma

Portal Nova.rs imao je uvid u predlog Fakulteta bezbednosti da egipatskom predsedniku bude dodeljen počasni doktorat. Potpisao ga je dekan Vladimir Cvetković.

U obrazloženju između ostalog piše da su delovanja i stavovi predsednika Sisija značajno unapredili regionalnu bezbednost na Bliskom istoku, kao i u ukupnu bezbednost neposrednom susedstvu, na Mediteranu i u Evropi.

Predlog za dodelu počasnog doktorata, Univerzitet u Beogradu, Fakultet bezbednosti Predlog za dodelu počasnog doktorata, Univerzitet u Beogradu, Fakultet bezbednosti
Predlog za dodelu počasnog doktorata, Univerzitet u Beogradu, Fakultet bezbednosti Predlog za dodelu počasnog doktorata, Univerzitet u Beogradu, Fakultet bezbednosti
Predlog za dodelu počasnog doktorata Foto: Univerzitet u Beogradu/Fakultet bezbednosti Predlog za dodelu počasnog doktorata Foto: Univerzitet u Beogradu/Fakultet bezbednosti
Predlog za dodelu počasnog doktorata, Univerzitet u Beogradu, Fakultet bezbednosti Predlog za dodelu počasnog doktorata, Univerzitet u Beogradu, Fakultet bezbednosti
Predlog za dodelu počasnog doktorata, Univerzitet u Beogradu, Fakultet bezbednosti Predlog za dodelu počasnog doktorata, Univerzitet u Beogradu, Fakultet bezbednosti

“Centralni aspekt unapređenja bezbednosti u regionu i na širem međunarodnom planu predstavlja odlučna i energična borba protiv terorizma. Egipat, na čelu sa Sisijem, naglašava sveobuhvatni pristup antiterorizmu koji je zasnovan na suprotstavljanju svim društvenim, ekonomskim, ideološkim i verskim uzrocima terorizma”, navodi se između ostalog u obrazloženju.

Menjao Ustav da bi produžio vladavinu

Kako je objavio RTS, u aprilu prošle godine egipatski parlament usvojio je izmene Ustava, tako da bi aktuelni predsednik države Abdel Fatah el Sisi mogao da ostane na vlasti do 2030. godine. Izmene predviđaju produžetak predsedničkog mandata sa četiri na šest godina, ali i posebnu izmenu koja će Sisijev mandat produžiti na šest godina i dozvoliti mu učešće na izborima 2024. godine.

Inače, na izborima 2018. el Sisi je na izborima osvojio 97 odsto glasova.

U njemu piše i da je jedna od velikih zasluga Egipta u borbi protiv ideoloških i propagandnih osnova terorizma, “zasnovanih na iskrivljivanju i zloupotrebi religije i religijskog učenja, a kojoj je lični pečat dao predsednik Sisi, jeste uključivanje vodećih institucija sunitskog Islama u aktivnu borbu protiv terorizma na globalnom nivou”.

“Predsednik Sisi se aktivno angažovao na unapređenju saradnje Srbije i Egipta u različitim oblastima, a posebno u akademskoj sferi. Tako je uz posredovanje Ambasade Egipta u Beogradu iniciran protokol o saradnji Univerziteta u Beogradu – Fakultet bezbednosti i Fakulteta za ekonomiju i politiku Univerziteta u Kairu, kao i Centra za dijalog uspostavljanje i održavanje mira u Kairu. U međuvremenu je formiran i predlog o osnivanju Centra za Afričke sttudije pri Univerzitetu u Beogradu, koji bi funkcionisao u saradnji sa Fakultetom za visoke afričke studije Univerziteta u Kairu”, navodi se između ostalog u obrazloženju predloga Fakulteta bezbednosti o dodeli svečanog doktorarata egipatskom predsedniku.

Novinari portala Nova.rs pokušali su da stupe u kontakt sa dekanom Fakulteta bezbednosti Vladimirom Cvetkovićem ali nam je rečeno da pitanja pošaljemo na emejl adresu, jer nije tu. Do objave ovog teksta odgovore nismo dobili.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram