Kao i na prethodna dva protesta "Srbija protiv nasilja", i na ovom su se građanima ispred Skupštine obratili studenti. Oni su, u ime svih studentata, prisutnima dali reč da mogu da računaju na njih i da neće da ćute.

Studentkinja prve godine Medicinskog fakulteta Mia Purić započela je svoj govor čuvenom rečenicom Duška Radovića: „Ko je imao sreće da se ovog jutra probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Ove tragedije su nas povezale, ne samo u patnji, već i u borbi da izgradimo pravdeno društvo. Šetamo sa vama ulicama već osam nedelja i šetaćemo koliko god bud epotrebno, jer 19 nevinih žrtava ne sme da bude zaboravljeno. Vi, dragi sugrađani, ste nas ohrabrili da govorimo glasno o nepravdi. Ohrabrili ste i nas, studente Medicinskog fakulteta, da se borimo protiv neplaćenog staža“, rekla je Mia.

PROČITAJTE JOŠ

Tokom njenog govora, povremeno su se čuli i aplauti, i sada već tradicionalna parola „Vučiću, odlazi“.

Pozvala je prisutne da nikad više ne ćute na nasilje, ne okreću glavu na drugu stranu i očekuju da će neko drugi da reši probleme u društvu.

„Još jednom vam dajem reč, mi studenti bićemo u prvim redovima“, rekla je Mia, a ova rečenica propraćena je gromoglasnim aplauzom.

Prisutnima se obratio i student Matematičkog fakulteta Blagoje Rozvić.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Zašto se nekada ne pohvalimo Matematičkom gimnazijom, koja svake godine donosi medalje sa matematičkih olimpijada i međunarodnih takmičenja? Vlast se hvali Jelenom Karleušom, Zmajem od Šipova. Jelena Karleuša vređa studente i naziva ih kojekakvim imenima, a dno dna smo dotakli kada je Kristijan Golubović po školama počeo da širi nasilje i kriminal. Targetiraju naše profesore i glumce, naše blago, koje svaka zemlja čuva kao da je nešto najsvetije. A šta naša vlast radi? Targetira ih, napada. Zašto napadaju profesora Jovanovića sa Pravnog fakulteta? Zato što ne misli isto kao oni“, rekao je Rozvić.

Poručio je da su studenti zbog toga ispred Skupštine, koji više neće da ćute i glasno poručio okupljenima: „Računajte na nas“.

I ovaj govor je propraćen glasnim aplauzima i ovacijama prisutnih građana.

Podsećamo, u toku je osmi po redu protest „Srbija protiv nasilja“, a sva dešavanja pratite u našem BLOGU UŽIVO.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare