Goran Vesic pocetak postavljanja spomenika Stefanu Nemanji
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da ga ne čudi hajka koja se vodi protiv spomenika Stefanu Nemanji, jer, kako kaže, lažna srpska elita ne može da oprosti Aleksandru Vučiću što podiže spomenik rodonočelniku srpske srednjovekovne države.

Vesić je, gostujući na Studiju B, naveo da se u hajku uključio i reditelj Goran Marković u autorskom tekstu na sajtu Peščanik, čije su autorke, kako navodi Vesić, 2003. godine učestvovale u hajci i satanizaciji Zorana Ðindića.

On je rekao da Marković, koji je bio član žirija za izbor scenarija za seriju Nemanjići, koja je, kaže, prema mišljenju kritike i publike doživela debakl, sada napada Kusturicu zbog spomenika Stefanu Nemanji.

„Kako Marković vidi Nemanjiće mogli smo da vidimo u toj seriji. Potrošili su milione evra građana kako bi Nemanjiće prikazali kao uličare ili kako bismo gledali scenu u kojoj Rastko Nemanjić postaje monah ispod ikone Svetog Save… Tako izgleda Markovićevo poznavanje Nemanjića“, rekao je Vesić, a navodi se u saopštenju.

Dodao je da bi, kada bi se Marković pitao, sudeći po seriji, spomenik Stefanu Nemanji predstavljao pijanicu, „jer tako vidi i Nemanju, i Srbiju“.

Vesić je naveo da je Marković pozivao zaposlene u kulturi da napuste svoje ustanove i da ne pruže ruku naprednjacima, dok, kaže, u isto vreme radi na RTS i „prima milione snimajući serije i filmove“.

„Danas Marković priča o kulturi, a ćutao je godinama dok su bili zatvoreni Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti“, konstatovao je Vučić.

Dodao je da je napad Markovića na spomenik Stefanu Nemanji ideološki.

„Srbija koja slavi svoje velike vladare, koja je ponosna na svoju prošlost, koja je ekonomski, politički i vojno vodeća zemlja Balkana, noćna je mora za Markovića. Još jasnije je zašto je protiv Kusturice, koji je bolji reditelj, priznat u svetu i poznatiji od Markovića“, rekao je Vesić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)