Foto: TANJUG/ BEOINFO/ PREDRAG MITIC

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ocenio je da je skandalozno to što su pristalice dela opozicije danas pokušale da spreče održavanje sednice gradskog parlamenta i usvajanje plana detaljne regulacije za Makiško polje i istakao da su time pokazali da se protive izgradnji metroa u Beogradu.

Vesić je rekao da je Skupština grada na današnjoj sednici usvojila plan detaljne regulacije Makiško polje i da je to bila poslednja urbanistička odluka koja je nedostajala kako bi do kraja sledeće godine počela izgradnja metroa koji će , kako kaže, biti završen 2028.godine.

„Danas je istorijski dan za Beograd i mogu da kažem da će izgradnja metroa početi do kraja sledeće godine, kao što je predsednik Srbije i obećao građanima Beograda“, rekao je Vesić novinarima posle sednice gradskog parlamenta u Sava centru.

Naglasio je da je odluka koju je usvojio gradski parlament važna jer je, kako kaže, metro neophodan za razvoj grada kao što je Beograd.

„Beograd je jedini grad te veličine u Evropi koji nema metro. Da bismo rešili saobraćajne probleme potreban je bolji razvoj našeg šinskog sisitema, od metroa, preko BG voza do tramvaja“, naveo je Vesić.

On je kazao da je grupa „političkih huligana“ i pristalica Dragana Ðilasa danas pokušala da spreči rad Skupštine grada i da je među okupljenima bilo i ljudi iz Novog Sada i Aleksinca koji su, kako kaže, došli da spreče da Beograd dobije metro.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Vesić je rekao da je izgradnja metroa „politički poraz“ nekadašnjeg gradonačelnika Dragana Ðilasa koji je, kako kaže, Beograđanima obećavao i najavljivao izgradnju metroa 2008, 2009, 2010 i 2012. godine.

„Ali, metro će izgraditi Aleksandar Vučić i mi koji radimo u gradu. Zato smo danas imali pokušaj da se spreči donošenje ove odluke“, kazao je zamenik gradonačelnika.

Dodao je da su Ðilasove pristalice izmislile priču o zaštiti vodoizvorišta na Makišu kako bi, kaže, sakrili da se protive izgradnji metroa.

Vesić je novinarima pokazao zone vodoizvorišta na Makiškom polju i naglasio da je plan detaljne regulacije urađen u skladu sa svim standardima i da je studija Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ dala jasne uslove o zaštiti vodoizvorišta.

Dodao je da na tom polju već postoji depo za železnicu, koji je izgrađen 1956.godine, kao i 70 km šina, 47 koloseka.

„I to nikome nije smetalo. Vodoizvorište obuhvata i reku Savu i obe obale, a kad se pogleda leva obala na Novi Beograd, blokovi 70a, 70 i 45 su u zoni u kojoj je zabranjena gradnja. Ali, to je 70-ih godina bilo dozvoljeno uz poštovanje svih mera“, naveo je Vesić.

Kako je rekao, to potvrđuje da je današnji protest ispred Sava centra bio „politička igra“ i pokušaj da se izazove incident i prekine sednica Skupštine grada kako, ponovio je, Beograd ne bi dobio metro.

Vesić je kazao da nijedan opozicioni odbornik nije podneo amandman na plan detaljen regulacije za Makiško polje što je, podsetio je, zakonski način da se podnesu primedbe i da se o tome glasa.

„Njih je interesovalo da neko nasilno upadne na sednicu i da ponovo naprave haos, kao što su radili na promociji moje knjige, kada su upadali u Skupštinu Srbije“, rekao je Vesić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar