Foto:Arhiva

Uspon Slobodana Bocare, znamenitog novosadskog investitora koji poslovne uspehe, čini se, duguje bliskim poslovnim I prijateljskim vezama sa čelnicima glavnog grada Vojvodine, nikako nije usamljen primer ove nove vrste javno-privatnog partnerstva u doba SNS. Štaviše: pejsaž novog zlatnog doba u Srbiji ne bi bio potpun bez njega.

Kako izgleda taj profitabilni koktel? Treba vam, za početak, biznismen u usponu, sa pristupom sredstvima koja mogu da pokriju velike poslovne poduhvate. Nekada vam, zapravo, ne treba ni to – bitno je da novca ima, a čiji je nije toliko važno.

Zatim su vam potrebne gradske, opštinske, pokrajinske ili republičke vlasti sa nosom za biznis. U korist građana, svakako, odnosno – makar nekih građana. Nakon toga, potrebno vam je da institucije (od Agencije za borbu protiv korupcije do tužilaštva) kontrole državnih organa zažmure na oba oka dok vi zaobilazite labave ili nepostojeće propise na putu ka profitu.

Konačno, trebaju vam i atrforiana javnost i mediji koji rade za vas. Kako to izgleda u praksi?

Goran Vesić i braća Stajić

Primera radi, evo zamenika gradonačelnika Vesića i njegovog – kako se već glasno govori širom prestonice – poslovnog partnerstva sa građevinskim firmama braće Stajić, Nemanje (gradskog Sekretara za legalizaciju objekata) i Novaka (građevinskog neimara).

Braća Nemanja i Novak Stajić, koje je nedavno potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić označila kao ozloglašene divlje graditelje u Beogradu, javnosti su relativno nepoznati. Prema njenim rečima, pomenuti dvojac pod pokroviteljstvom Gorana Vesića za velike sume novca omogućava izdavanje dozvola nelegalnim objektima, zbog kojih Beograd sve više izgleda kao jedno neplanski građeno divlje naselje.

Goran Vesić Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Prvi od dvojice braće, Nemanja, inače je istaknuti funkcioner SNS, a nedavno je priveden pod dosta bizarnim okolnostima. Crnogorska policija Stajića je, naime, zadržala po ulasku u zemlju, pod sumnjom da je krenuo za Nikšić, gde je novcem i logistikom trebalo da pomogne bratskim strankama na lokalnim izborima. Tako su, makar, preneli crnogorski mediji, a sam Stajić nije hteo da odgovara na pitanja portal Nova.rs.

Srpska lista i Zvonko Veselinović/Milan Radojčić

Nije uspon Zvonka Veselinovića počeo dolaskom SNS na vlast u područjima oko administrstativne linije Kosova, to je sigurno. Sigurno je, isto tako, da je njegova i moć njegovog saradnika Radojčica cementirana u poslednjih bar osam godina, od preuzimanja vlasiti SNS. Veselinović i Radojčić, ranih dvehiljaditih biznismeni povezivani (a u Veselinovićevom slučaju i nepravosnažno osuđivani) sa poslovima s one strane zakona, danas su uvaženi preduzetnici.

Tako je, recimo, nedavno prvi od dvojice (konkretno firma koja je povezivana sa njegovom suprugom) kupio zgradu u Ulici kralja Milana u strogom centru Beograda, a koja je pre toga bila u vlasništvu Grada Beograda.

Foto: Pritnscreen/YouTube/TANJUG

Za vakta Srpske liste i njenih prethodnih inkarnacija u Kosovskoj Mitrovici, drugi od dvojice i zvanično je postao deo vlasti, našavši se u rukovodstvu najmasovnije organizacije Srba na Kosovu. Put im je naročito očišćen nakon ubistva Olivera Ivanovića, ali srpsko tužilaštvo tu ne vidi direktnu vezu. Uostalom, Radojčić je prošao poligraf, I šta sad?

Miloš Vučević i Slobodan Bocara

I tako na kraju teksta vraćamo se na njegov povod. Pomenuti Bocara imao je čast i privilegiju da mu advokat bude današnji (najdugovečniji!) gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević. Dok su bili poslovni saradnici, Bocarin biznis je cvetao; sad kad su samo prijatelji, Bocarin biznis preliva.

Slobodan Milić Bocara Foto: Nova.rs

I to naročito na planu saradnje sa gradskim vlastima, u poslovima kupoprodaje i eksproprijacije gradskog zemljišta. I sad – da li Bocara ima parcele gradi tamo gde Grad namerava da gradi, ili Grad podiže komplekse tamo gde su Bocarine parcele? Teško je raščivijati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare