Slobodan Milic Bocara
Slobodan Milić Bocara foto: Nova.rs

U 2020. godini Novi Sad je, prema portalu Gradnja.rs, sa 259 aktivnih gradilišta i izgradnjom 10.530 stanova postavio “rekord decenije”. Pored kompanije Galens, koja je praktično postala vlasnik svake druge novouzidane cigle u gradu, ovom graditeljskom rekordu sve više doprinosi i Slobodan Milić Bocara, prijatelj, stranački kolega i nekadašnji savetnik gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Poslovanje Slobodana Milića, od sitnog i ne baš uspešnog biznisa, dolaskom SNS na vlast doživljava skoro renesansni preokret. Po struci tehničara vuče, odnosno mašinovođa, Bocara 2013. istovremeno postaje savetnik gradonačelnika, osnivač firme “ES capital 2013”, a zatim i vlasnik čak 300 građevinskih parcela u Novom Sadu.

Od tada, Milić neprestano probija rekorde u građevinarstvu, zidajući stambene komplekse čija vrednost po paušalnim procenama iznosi minimum 40 miliona evra. Za razliku od kolega iz Galensa, Milić se trudi da radi diskretno i nenametljivo, čak do te mere da njegova gradilišta nisu ni propisno obeležena obaveznim tablama na kojima svaki investitor mora da navede ime kompanijem, izvođača radova i rok završetka istih. Iz istih razloga, kompanija “Es capital 2013” se na stranici Agencije za privredne registre zvanično ne vodi na njega, već na suprugu Biljanu Milić, koja je stopostotni vlasnik svega što poseduju. Kako se navodi na prodajnom sajtu firme, bračni par Milić tvrdi da je za njihov uspeh zaslužno strpljenje i marljivost.

Vidoviti

“Godinama smo strpljivo gradili i razvijali ES Capital doo koji je danas prepoznatljiva kompanija u sektoru investiranja u građevinarstvu. Stekli smo veliko iskustvo u gradnji objekata različite namene, te smo postali kompanija koju odlikuju profesionalnost, poštovanje ugovornih obaveza, prilagodljivost pojedinačnim zahtevima svojih klijenata što na kraju rezultira velikim poverenjem u realizaciji projekata”, navodi se na sajtu stambenog kompleksa “Telepska dolina”, u vlasništvu Milića.

Ovaj građevinski prvenac sastoji se oko dvadesetak zgrada u ulici Desanke Maksimović, na novosadskom naselju Telep, sa ukupno 144 stana, koji su zvanično useljeni 2018. godine. Ubrzo su usledili i “Telepska dolina grande”, projekat “Drvarska”, kao i par zasebnih stambenih zgrada na gradskim lokacijama na potezu naselja Telep, Veternik i Adice …

Poseban kuriozitet kod ovog naprasno uspešnog biznismena, iza kog je, pre no što je postao Vučevićev savetnik ostala firma sa dugom od preko 70 miliona dinara, način na koji je došao u posed građevinskog zemljišta, ali i novca kojim ga je kupovao.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Eksproprijacije po planu

Prema krivičnoj prijavi koju je podigao uzbunjivač iz Gradske kuće, a koje su dospele u javnost, Milić je vidovito znao koje parcele treba da kupuje, jer je baš za isto to zemljište Grad Novi Sad, na čelu sa Milošem Vučevićem kog je savetovao, pokazivao interesovanje da ga otkupi.

Prema dokumentaciju koju poseduje Nova.rs, Grad Novi Sad je izvršio eksproprijaciju tih istih parcela, i to za znatno veću sumu od one koju je Bocara izdvajao. Prema optužbama opozicije, ali i zvaničnih dokumenata u koje naš portal ima uvid, izgleda da je ovo bio razrađen način do kog je Milić zaradio svoj prvi milion i koji ga je, uz svesrdnu pomoć i po koji potpis gradonačelnika lično, od nekadašnjeg mašinovođe, napravio uspešnim graditeljem.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare