Slobodan Milic Bocara
Slobodan Milić Bocara foto: Nova.rs

Tragovi munjevitog poslovnog uspeha Slobodana Milića Bocare, koji je od neuspelog privatnika u jednom mahu postao savetnik gradonačelnika Miloša Vučevića, naprasni vlasnika silnog građevinskog zemljišta i daroviti investitor, na sajtu Agencije za privredne registre intezivno se pojavljuju od 2012. godine.

Milićevo ime se na sajtu APR “pretače” iz firme u firmu, a zajedno sa njim i “nenovčani kapital”, odnosno poljoprivredno zemljište u kaćkom ataru, odnosno Zrenjaninskom putu. Prateći dokumentaciju, ovo zemljište nestaje iz poslovnih dokumenata 2015. i 2016. godine, tokom kojih Grad Novi Sad, iz potpuno nepoznatog razloga otkupljuje Bocarine njive, u svrhu “eksproprijacije” zemljišta i to po daleko većoj ceni od tržišne.

Ovim, Slobodan Milić je praktično došao do prvog ozbiljnog novca kojim je zatim, po istom principu i uz očigledno razrađen sistem sa Gradom, nastavio da kupuje njive po periferiji Novog Sada, koje bi ubrzo zatim bile preimenovane u građevinsko zemljište. Koincidencijom, za većinu parcela koju je Milić kupio ispostavilo se da su neophodne za razvoj grada, te je Miliću pored njiva oko Kaća, Grad Novi Sad otkupio i još desetak parcela u Veterniku. Naravno, opet pod okriljem eksproprijacije.

Mudri saveti advokata Vučevića

Većim delom svog finansijskog zamaha, Milić je bio savetnik Milošu Vućeviću. Upravo kao što je i Miloš Vućević, do svega dva meseca pre imenovanja za gradonačelnika Novog Sada, bio Bocarin lični advokat. U julu 2012. godine, tada advokat Miloš Vučević podneo je u APR prijavu o promeni podataka za firmu “Boban gradnja doo” Novi Sad da se iz registra obriše ime Slobodana Milića, do tada direktora sa 100 odsto udela u firmi i da se na njegovo mesto upiše izvesni Miroslav Vojnović, na kog je Milić prebacio sav kapital.

No, pre no što je “poklonio” Vojnoviću celu firmu i sav kapital, Bocara je, prethodno, osnovao novu firmu “Bio team electro” sa skromnih 50.000 dinara osnivačkog kapitala. No, 50 hiljada je bilo sasvim dovoljno s obzirom da je, prema podacima APR, u novu firmu ušla i prethodno navodno ustupljena “Boban gradnja” sa nepokretnostima, tj kaćkim njivama, u vrednosti od 95.221.577 dinara.

Dakle, uz mudre pravne savete, Bocara je praktično, ali i legitimno, sam sebi poklonio firmu i zemljište od skoro milion evra, formirajući društvo dva preduzeća. U međuvremenu, u januaru 2103, kada je Bocara već uveliko Vučevićev savetnik, “Bio team” odlazi u likvidaciju, gde se Milić postavlja za likvidacionog upravnika nad nenovčanim kapitalom, odnosno zemljištem u kaćkom ataru. Već u martu iste godine, osniva se još jedno preduzeće “Capital light team” doo, čiji član postaje “Bio team”, sa sve likvidacionim upravnikom Bocarom na čelu.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Prema podacima APR, “Capital light” je osnovan sa novčanim ulogom od celih 100 dinara, a za direktora se postavlja izvesni Siniša Mićević. Istog dana kada je osnovana poslednja firma, Bocara velikodušno odlučuje i nju da “pokloni”. Prema ugovoru 14.3.2013. konstatuje se da “Bio team electro” daje privrednom društvu “Capital liht team” svoju bezuslovnu i neopozivu saglasnost da se od tog dana uknjiži kao sopstvenik nepokretnosti …”. Naravno, u pitanju su iste njive u kaćkom ataru, čija vrednost identično iznosi 95.221.577 dinara.

Kaćke njive

Ovim, Bocarino ime zvanično i privremeno nestaje iz APR, ali ne i iz poslovanja koja su usledila. U međuvremenu, Grad Novi Sad na čelu sa Vučevićem odlučuje da izvrši eksproprijaciju baš tih parcela koje je Milić “razvalčio” po svojim firmama, a koje je velikodušno “bezuslovno i neopozivo” prepustio u ruke zajedničkog prijatelja Siniše Mićevića. Prema izvodima iz Gradske uprave za imovinu, Grad Novi Sad je tokom 2015. i 2016. godine krenuo u eksproprijaciju 12, sada navodno Mićevićevih, parcela.

Foto: Shutterstock/MicrostockStudio

Po gradskom cenovniku poljoprivrdenog zemljišta iz tih godina kvadratni metar je stajao 33,00 (slovima tridesettri) dinara. No, Grad Novi Sad je, vodeći se valjda istom logikom po kojom je odlučeno da grad kupuje zaparložene njive usred ničega, odlučio i da Bocarine darovane njive vrede mnogo više. Po ugovori Grada i “Capital light team”, kvadratni metar ovog zemljišta Novosađani su, svojim novcem iz budžeta, platili čak 113 puta skuplje, odnosno 3,738 (slovima trihiljadesedamstitridesetosam) dinara po kvadratnom metru. Istovremeno sa ovom eksprorijacijom, Slobodan Milić Bocara, nekada vlasnik kaćkih njiva i savetnik gradonačelnika Miloša Vučevića, postaje naprasni vlasnik 300 građevinskih parcela u Novom Sadu i investitor “Telepske doline grande”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare