Evropski komitet Bundestaga danas je diskutovao o parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji 17. decembra, a na sednicu su bili pozvani posmatrači izbora iz Srbije i Evropskog parlamenta. Kako se navodi u zajedničkom saopštenju koje su potpisali predstavnici vladajuće koalicije u Nemačkoj (Socijaldemokrate, Zeleni i FDP), navodi se da razvoj događaja u Srbiji ide u pogrešnom pravcu, te da Evropska komisija preispita odnose sa vlastima u Beogradu. Oni dodaju da je opizicija imala realne šanse za pobedu na izborima u Beogradu, te da je očigledno da su ljudi zbog toga namenski doseljavani iz drugih delova zemlje i iz susednih zemalja u prestonicu Srbije.

U zajedničkom saopštenju, koje je medijima dostavila vladajuća kolaciija iz Nemačke, a koji potpisuju Kristijan Peri, portparol za evropsku politiku poslaničke grupe SPD i Šantal Кopf, portparol za evropsku politiku Zelenih i Tomas Haker, portparol za evropsku politiku poslaničke grupe FDP, navodi se da razvoj događaja u Srbiji ide u pogrešnom pravcu.

Pročitajte još:

„Očekujemo da zemlja koja pregovara o pristupanju Evropskoj uniji od 2014. godine održi slobodne i poštene izbore. Umesto toga, čini se da su nedavni izbori u Srbiji sistematski izmanipulisani od strane države. Кrajnje je vreme da i Кomisija EU imenuje demokratske deficite u Srbiji i preispita kako se nosi sa tamošnjim političkim liderima. Očekujemo nezavisnu istragu i razjašnjenje svih navoda. Izborni posmatrači su prijavili zastrašivanje državnih službenika, kupovinu glasova, jednostrano medijsko izveštavanje u korist vladajuće stranke i ciljanu zloupotrebu javnih sredstava i kancelarija u svrhu izborne kampanje“, navodi se u saopštenju.

Iz ove koalicije ističu da su najvažnija su zapažanja iz Beograda.

„Na izborima za gradski parlament realne šanse za pobedu imala je opozicija. Očigledno iz tog razloga, građani iz drugih delova zemlje, pa čak i iz susednih zemalja, odvezeni su u prestonicu da daju svoje glasove. Da bi se dao privid legitimiteta, popisana su neka bizarna prebivališta, uključujući neuseljive zgrade i napuštene kuće. Sumnjamo da rezultat odgovara stvarnoj volji birača. U ovom slučaju izbori za gradski parlament Beograda morali bi da se ponove“, navodi se u saopštenju i dodaje se da državni organi u Srbiji izgleda nisu zainteresovani da razjašnjavaju ova i druga zapažanja.

„Objavljivanje biračkog spiska tek predstoji. Ali tamo gde se birački spiskovi sistematski manipulišu i informacije odbijaju, demokratija i vladavina prava su u opadanju“, zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare