Predstavnik Stranke slobodnih demokrata Nemačke, koji čine vladajući koaliciju, Tomas Haker, kaže da je ćutanje Evropske unije u vezi sa izborima u Srbiji pogrešan pristup i da se predsednik Aleksandar Vučić više ne može smatrati garantom stabilnosti.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u Srbiji, portparol evropske politike i izvestilac za zemlje zapadnog Balkana poslaničke grupe FDP Tomas Haker objašnjava:

„Od protesta protiv izbornih rezultata u Beogradu, sve je očiglednije da je tobožnja stabilnost važnija za Evropsku uniju, nego demokratsku Srbiju. Nasilje nad demonstrantima je neprihvatljivo i treba ga najoštrije osuditi. Držanje za sadašnji, manje demokratski, status kvo u Srbiji opasno je po kredibilitet EU. Navodna stabilnost ima svoju cenu, ali u slučaju Srbije dolazi na račun slobode medija, osnovnih principa vladavine prava i demokratskog Ustava zemlje“, kaže Haker i dodajee:

„Ćutanje EU je pogrešan pristup. Ako se Aleksandar Vučić i dalje smatra garantom stabilnosti i reda, razočarenje u EU nastaviće da se širi. Nade za budućnost koje se polažu u EU, su u opasnosti da izblede, kao što se već desilo u slučaju Severne Makedonije. Još nije kasno da EU promeni kurs“.

PROČITAJTE JOŠ...

Prethodno je Haker rekao da su izbori u Srbiji dobili zabrinjavajuću ocenu i da nije čudo što su izbornom pobedniku (SNS i Aleksandru Vučiću) čestitali samo Viktor Orban, Vladimir Putin i kineske diplomate, predstavnici država u kojima ili nema opozicije ili je sloboda medija toliko kontrolisana da opozicione stranke gotovo da nemaju priliku da se vide.

„Slučajevi kupovine glasova i zloupotrebe javnih resursa nedostojni su zemlje koja pregovara o pristupanju Evropskoj uniji. Nije ni čudo što su do sada izbornom pobedniku čestitali samo Viktor Orban, Vladimir Putin i kineske diplomate. Tri zemlje u kojima ili više nema opozicije ili je sloboda medija toliko kontrolisana da opozicione stranke gotovo da nemaju priliku da se vide. Ako se tvrdnje nastave potkrepljivati, EU bi bilo dobro savetovano da konačno ispita svoj odnos sa Srbijom i razmotri ozbiljne posledice u pogledu pristupnih pregovora“, naglasio je on u saopštenju koje je dostavljeno našem portalu.

BONUS VIDEO: U zgradi Vlade Mandića na beogradskim izborima prijavljen šokantan broj birača

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare