Aleksandar Vulin i Nikolaj Patrusev
Aleksandar Vulin i Nikolaj Patrušev Foto:Tanjug/Serbian Interior Ministry Press Service via AP

Priča o prisluškivanju ruske opozicije u maju mescu prošle godine u Beogradu i dalje privlači pažnju međunarodne javnosti. Nakon brojnih reakcija iz Evropske unije i poslanika iz Evropskog parlamenta, koji su mahom osudili postupanje srpske vlasti i ministra policije Aleksandra Vulina, ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza je u autorskom tekstu u Vašington postu još jednom opisao kako je došlo do hapšenja njegovog kolege Andreja Pivovarova, kakva je bila uloga srpskih tajni službi u ovom međunarodnom skandalu, kao i kako je doživeo reakcije koje su usledile nakon što se ova vest objavljena u dnevnom listu “Nova”.

U eksluzivnom intervjuu za dnevni list „Nova“, Vladimir Kara-Murza je rekao da su on i njegove kolege bili pod konstatnom pratnjom tokom boravka u Beogradu, gde su održali skup lokalnih opozicionih predstavnika iz Rusije.

Pročitajte još...

„Čak i kad smo iznajmili turu brodom po Dunavu, nas je pratio drugi brod sve vreme. Nama je to bilo čak i smešno, ali sad vidimo da je to namenski rađeno i da su srpske službe to činile kako bi se srpski ministar Vulin pokazao kao verni pas Putinovog sekretara Patruševa. Svi naši razgovori na skupu su snimljeni. Dozvolite mi da kažem da se nadam da su Vulin i Patrušev nešto naučili dok su ih slušali. Nedelju dana nakon našeg skupa, Vulin je doputovao u Moskvu i lično je doneo Nikolaju Patruševu(sekretaru za nacionalnu bezbednost Rusije prim. aut) transkripte naših razgovora, a krajem istog meseca, moj prijatelj, kolega i koorganizator skupa u Beogradu, Aleksej Pivovarov je uhapšen“, ispričao je on.

U tekstu objavljenom u Vašington postu, Kara-Murza je istakao da čitav ovaj slučaj pokazuje da ruski predsednik Vladimir Putin ima “bar jedan klijentelistički režim na svojoj strani u centralnoj Evropi”

“Dok je pažnja sveta razumljivo usmerena na rastuće pretnje Кremlja Ukrajini, manje primećeni politički skandal na Balkanu poslužio je kao podsetnik da Vladimir Putin ima bar jedan klijentelistički režim u centralnoj Evropi.

Nezavisni mediji Srbije su prošle nedelje otkrili da bezbednosne agencije u zemlji efektivno obavljaju poslove za rusku Federalnu službu bezbednosti i pomažu Кremlju u obračunu sa svojim političkim protivnicima.

Vašington post o Vulinu
Vašington post o Vulinu

Prošlog maja, grupa ruskih opštinskih poslanika i demokratskih aktivista prisustvovala je edukativnom seminaru u Beogradu. Sastanak, kom smo kopredsedavali istaknuti opozicioni lider Andrej Pivovarov i ja, bio je zamišljen kao nastavak naše ranije konferencije u Moskvi, na kojoj su svi učesnici uhapšeni.

S obzirom na to da su granice Evropske unije i dalje bile zatvorene za ruske građane — a ruska vakcina protiv koronavirusa Sputnjik još uvek nije bila priznata za međunarodna putovanja — Srbija je bila jedna od retkih destinacija za aktiviste koji traže mirno mesto za okupljanje. Seminar je zaista protekao glatko, ali skandal, kako se ispostavilo, tek se pojavio.

Prema priči koju je srpska štampa prvi put objavila u decembru, naš skup je prisluškivala Državna bezbednosno-obaveštajna agencija. Nedelju dana kasnije, srpski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin doleteo je u Moskvu i predao transkripte Nikolaju Patruševu, sekretaru Saveta bezbednosti Rusije i ključnom Putinovom saradniku. Dve nedelje kasnije, Pivovarov je uhapšen, u beloruskom stilu, u poljskom putničkom avionu koji se spremao da poleti sa aerodroma u Sankt Peterburgu. On se nalazi u pritvoru i preti mu kazna od šest godina zatvora pod optužbom da je ‘pomagao nepoželjnoj organizaciji’”, navodi se u tekstu.

Kara Murza dalje opisuje da se sve promenilo prošle nedelje kad je dnevni list “Nova” objavio tekst na naslovnij strani u kom se navodi da vlast u Srbiji radi u službi Putinovog režima.

“Srpska prodemokratska opozicija, za koju se očekuje da će ostvariti dobar rezultat na aprilskim parlamentarnim i lolaklnim izborima, osudila je predsednika Aleksandra Vučića zbog „pretvaranja Srbije u stranu ispostavu”.

Evropska unija, kojoj bi Srbija trebalo da se pridruži do 2025., pozvala je na istragu, dok su poslanici EU osudili Beograd zbog „saradnje sa autokratskim režimom“.

Pročitajte još...

“Srbija mora da izabere da li želi da se zaista transformiše i pridruži EU ili da se dodatno uskladi sa autokratama iz Moskve i Pekinga“, tvitovala je Viola fon Кramon, nemačka poslanica u Evropskom parlamentu i partijska koleginica nove nemačkog ministarke spoljnih poslova.

Za vlasti u Beogradu ta vest nije mogla da dođe u gore vreme. Tek prošlog meseca, Vlada Srbije je otvorila novu rundu pregovora o pristupanju EU, čime je ono što su zvaničnici u Briselu nazvali „veoma važan korak napred“. Takođe dolazi u vreme obnovljenog interesovanja SAD za Balkan — i ponovnog isticanja Srbije. Tokom saslušanja u Senatu prošlog meseca, američki diplomata i ambasador u Beogradu Кristofer Hil nazvao je Srbiju „važnim bezbednosnim partnerom za Sjedinjene Države“, obećavajući da će pomoći zemlji da „izgradi otpornost na zlonamerni spoljni uticaj, uključujući Rusiju i Кinu“, podseća autor.

Kompletan tekst ruskog opozicionara Vladimira Kara-Murze, možete pročitati na ovom linku.

BONUS VIDEO: Vladimir Kara-Murza opisuje kako su praćeni i prisluškivani u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare